Днес споделяме любопитна новина от Медицински комплекс "Майчин дом - Варна", ето какво ни разкзват те в своята фейсбук страница:

"3-5% толкова е приблизително честотата на ражданията на бебета в седалищно предлежание и този юнак е един от тях -- със седалищно краково предлежание. Положението на плода е установено на самото раждане, като през цялата бременност е бил в главично предлежание.

КАК ДА ОБЛИЧАМЕ БЕБЕТО ПРЕЗ ЗИМАТА

С тегло 3370 г. бебока се появи на 29.10.21 г с помоща на д-р М.Иванов и екип на МБАЛ „ Майчин дом-Варна“ и ни показа, че дори и да нямаш правилната позиция винаги се намира изход".

Поздравяваме екипа и щастливите родители!

И още по темата за седалищното предлежание:

Предлежаща част е тази част от тялото на бебето, която лежи върху шийката на матката и когато раждането започне, се появява първа. Обикновено предлежащата част е главичката, тъй като тя е най-тежка и най-твърда и излизайки през родовия канал, осигурява по-лесно преминаване на останалата част от тялото. При седалищното предлежание раждането започва, като първо в родовия канал навлиза дупето на бебето.

СЪВЕТИ ЗА ЗАБЕЛВАНЕ ПРИ МОМЧЕНЦАТА

По време на бременността плодът ще сменя многократно положението си. Това е нормално до 34–36-ата гестационна седмица. В случаите, когато седалищното предлежание е запазено и потвърдено около 36–37-ата г.с., тоест в края на осмия и началото на деветия месец, акушерката или лекарят могат да обсъдят с бъдещите родители три възможности за раждане: вагинално седалищно раждане в случаите, когато това е възможно, цезарово сечение или външна мануална ротация (верзия) на предлежащата част, така че главата на бебето да застане първа в родовия канал.

Снимка: FB "Медицински комплекс "Майчин дом" Варна