Руското министерство на здравеопазването ще контролира количеството на препаратите, които се използват за медикаментозно прекъсване на бременността. Това съобщи здравният министър Михаил Мурашко, предаде Интерфакс.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Според него "препаратите, използвани за медикаментозен аборт трябва строго да се контролират". Към тези препарати се причисляват и медикаментите за спешна контрацепция. През 2022 година The Moscow Times алармира, че един от препаратите за медикаментозен аборт мифепристон, доставян от Франция е започнал на изчезва от аптеките заради проблеми с логистиката. Тези лекарства се продават само с рецепта.

Калоян - проплакал след 4 аборта и 2 години борба за второ детенце

През 2017 година са установени само 18 случая на нелегалната им продажба. Ако проблемите с доставката им не се уредят жените в Русия ще трябва да се подлагат на т.нар. механичен аборт, който се смята за остарял метод. Препаратите "Мифепристон" и "Мизопростол" се използват за най-безопасния метод на аборти - медикаментозния.

Борбата срещу абортите, която отдавна водят Руската православна църква и редица консервативни депутати отдавна се съпровожда с призиви за ограничаване на продажбата на спешна и орална контрацепция. Над 80% от абортите се провеждат в държавните клиники. През 2020 година медикаментозните аборти са едва 25% от другите видове изкуствено прекъсване на бременността. 

За 20 години броят на абортите в Русия е намалял почти четири пъти, като това се свързва не с ограничаването на правото на аборт, а с достъпността на контрацепцията. Броят на децата на 1000 жени от репродуктивна възраст също се е понижил от 2017 година. Държавната политика за ограничаването на безопасни аборти води до изтласкването на жените от държавния сектор в частния, коментира за "Важные истории" Виктория Сакевич. По думите ѝ в частните клиники жените прибягват до медикаментозния аборт в 75% от случаите. 

Лекари спасиха 9-годишно дете с рядък тумор

В края на юни депутатите от Държавната дума предложиха на губернаторите да забранят издаването на лиценз на частните клиники за провеждането на аборти. Според тях това ще допринесе за повишаването на раждаемостта в страната. 

Източник: https://www.actualno.com/