Д-р Александър Калчев завършва Медицински университет София през 2004 г. Преди това следва 2 години медицина в Universita degli stdudi di Firenze. Започва специализация по акушерство и гинекология. Веднага след дипломирането си, и придо- бива специалност през 2009г. в една от най-големите акушеро-гинекологични болници в град София. От 2010 г. започва активно да се занимава с ендоскопска хирургия и асистирани репродуктивни техники. Преминава през специализации по асистирани репродуктивни техники и ендокринология в Acacio Fertility center Ориндж каунти, Калифорния, САЩ и Lis Maternity&Women health hospital Тел Авив, Израел.

КАЛКУЛАТОР ЗА ОВУЛАЦИЯТА

Специализира ендоскопска хирургия и минимално инвазивни техники в Льовен, Белгия. Преминава през високо специализирани курсове по образна диагностика и 3D ултразвук във Виена, Австрия и Рим, Италия. Въвежда за първи път в България трансвагиналната ендоскопия, една изключително минимално инвазивна техника за диагностика и терапия на пациентки с репродуктивни проблеми. Организира на няколко пъти научни форуми, на които присъстват всепризнати, световно известни лекари. Един от малкото хирурзи в света и единствен в България притежаващ международният сертификат от Европейската асоциация по репродуктивна медицина ECRES Master of reproductive surgery. Д-р Калчев има много публикации и участва в множество научни форуми. Той е уважаван сред колегите си и признат сред пациентите си репродуктивен специалист.

Д-Р КАЛЧЕВ, МОЛИМ ДА РАЗЯСНИТЕ КАКВО ВСЪЩНОСТ СА ИМПЛАНТАЦИОННИТЕ НЕУСПЕХИ?
Започнах да използвам термина, за да мога да определя, кога реално една пациентка има проблем. Дълги години се занимавам с репродуктивна медицина и нещата са ясно дефинирани – когато една жена не успее да забременее в рамките на една година опити, трябва да потърси помощ. Ако при конкретната двойка сме направили набор от изследвания, при които не намираме проблем, тогава можем да говорим за имплантационнен неуспех. Същият термин използвам и когато пациентката е преминала инвитро процедура, осъществен ембриотрансфер на отличен морфологичен ембрион, но бременност не настъпи. Виждате, че много точно трябва да дефинираме проблема, особено когато става въпрос за неговото решение.

КАЗАХТЕ РЕШЕНИЕ, РАЗКАЖЕТЕ Н МАЛКО ПОВЕЧЕ ЗА ТОВА...
Когато говорим за решение на проблеми,искам да обединя темата за имплантационните неуспехи и спонтанните аборти, под общ знаменател. И двете състояния са свързани с проблеми в матката и маточната кухина, с уточнение, разбира се, че сме направили набора от изследва- ния и няма никаква друга причина. При решаване на този тип неуспехи, използвам хистероскопията и вземам биопсия от маточната кухина.

КАКВО Е ХИСТЕРОСКОПИЯТА?
Това е метод на директна визуализация на маточната кухина, посредством камера и тънък инструмент, който прониква в матката. Има различни видове хистероскопии в зависомост от обема на работата, но тук искам да се спра конкретно на т.н. офис хистероскопия. Както сами виждате от името, това е процедура, която се прави в кабинет, без използване на анестезия. Това е един изключително прецизен метод, който ми помага много точно да определя състоянието на маточната кухина. Опитът ми години наред с хистероскопията ми позволява да открия и най-малките дефекти, свързани с репродуктивни неуспехи.

КОЛКО ПРОДЪЛЖАВА САМАТА ПРОЦЕДУРА И ИМА ЛИ БОЛКА ПРИ НЕЯ?
Това е краткотрайна процедура, но времето винаги зависи от състоянието и проблема, който трябва да бъде отстранен. Единственото, което изпитва пациентката по време на процедурата, е както при силен менструален цикъл. Разбира се, за да бъдем точни, правим проучване при всяка една пациентка с оценка на болката по скалата от 0 до 10. Средните резултатите се дивижат между 4 и 5. След края на процедурата няма абсолютно никакви неприятни усещания и пациентката може да извършва ежедневните си ангажименти, без никакъв проблем. Това е един минимално инвазивен подход, както към матката, така и към самата пациентка, който е изключително точен и полезен при разрешаване на репродуктивните неуспехи.

РАЗКАЖЕТЕ НИ КАКВО Е ВЗЕМАНЕ НА БИОПСИЯ ОТ МАТКАТА И ЗАЩО СЕ НАЛАГА?
Освен да видя с помощта на хистероскопията, при повечето от случаите на имплантационни неуспехи и спонтанни аборти взимам биопсия от маточната кухина. Биопсията е взимане на тъкан от маточната лигавица, която се изследва за наличието на имунологични, вирусологични и микробиологични фактори, влияещи върху имплантацията на ембриона.

КАКВО СЕ СЛУЧВА ОТ ОПЛОДЕНАТА ЯЙЦЕКЛЕТКА ДО ЕМБРИОНА

Съчетанието на двата метода е един изключително иновативен подход и много се радвам, че успях да го направя при разрешаването на тези проблеми. Все още няма много данни от проучвания в световен мащаб, защото, както ви споменах, методът е съвсем нов и наистина е уникален сам по себе си. Дава пълната информация за състоянието на матката. Постоянно развивам и терапиите на лечение след получените резултати. Много съм доволен, защото виждам сериозен напредък при случаи, за които преди нямах никакво решение.

КОЛКО ВРЕМЕ СЛЕД ПРОЦЕДУРАТА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПОЧНАТ ОПИТИТЕ ЗА ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ?

Независимо от състоянието, което третирам с офис хистероскопията, съветвам двойката да започне опити за забременяване още от последващия процедурата месец. По време на този месец има приложено лечение и за резултатите от биопсията на маточната кухина. Това е един комплексен подход, който използва максимално ефекта на хистероскопията върху имплантацията няколко месеца след нея. От  доста време анализираме кръвосъсирването и кръвоснабдвването на репродуктивната система на жената. Динамичното проследяване на тези показатели също е и изключително важно, когато говорим за репродуктивни неуспехи. Понижените стойности на показателите, отчитащи кръвоснабдяването също са важен фактор за нереализиране на бременност. Ето защо в моята практика се наложиха методи за преодоляване на това състояние.

ЗАЩО ЦИКЪЛЪТ МИ ЗАКЪСНЯВА

Тук нетрадиционните форми на лечение се оказаха изключително ефективни. Прилагане на игло- и физиотерапията терапията при понижено кръвоснабдяване относно репродуктивната система на жената се оказа изключително полезно и ефективно. Използване на барокамера за цялостен оксидативен стрес на организма също показва сериозно подобряване на състоянието.

При решаване на проблеми, свързани с неуспешна бременност, трябва да имаме един цялостен подход и да не подценяваме нито един от факторите, които могат да бъдат причина за това.