Традиционното схващане за бременността е, че тя е чисто физиологичен и биологичен процес, протичащ независимо от редицата вътрешни и външни психологични дразнители. Истината обаче е, че това е един изключително деликатен период в живота на всяка жена, особено богат на психологичен материал. Източник на този материал са многобройните промени, настъпващи в живота на бременната през 9-те месеца, с които тя се подготвя за срещата с детето. Тези промени, от една страна, са хормонални, но в голяма степен са свързани и с нейните емоционални преживявания, очаквания, фантазии, дори страхове.

Три етапа

Най-общо бременността се разглежда в три периода, съответстващи на трите поредни триместъра. Обичайно е зачеването да се приеме по-емоционално, особено ако е било дългоочаквано. Често тези първи емоции, свързани с адаптацията към мисълта „Аз съм бременна”, провокират повишаване на тревожността, съпътстваща редица въпроси, свързани със самата бременност, раждането и произтичащите от него промени.

Прочетете още: Защо е толкова важно да имаме второ дете

Във втория триместър се балансират както емоционалният тонус, така и физическата активност. Това е времето, в което се наблюдават и първите прояви на майчиния инстинкт. Интересен феномен в този период е т.нар. гнездене, когато жената започва да подготвя „гнездото” за появата на своето малко, създавайки за него едно безопасно, чисто и защитено място.

Прочетете още: Колко килограма е допустимо да качите през бременността

През последните три месеца на бременността физическата активност най-често рязко намалява, но пък за сметка на това емоционалността се повишава, като отново чест гост на бъдещата майка е тревожността.

Как се отразява майчиният стрес на нероденото дете?

Бих искала да подчертая, че е погрешно схващането за стреса като произтичащ единствено от негативни преживявания. Той може да е предизвикан от всяко едно преживяване, когато то е силно емоционално и продължително във времето. Независимо от последващото развитие, тялото реагира по един и същ начин – дишането става учестено, повишават се нивата на кръвната захар, кръвното налягане. Кръвта се превръща в „коктейл на стреса”.

Прочете още: Ако чакате бебе, добре е да избягвате...

Такива преживявания дават отражение и върху малкия човек, блажено плуващ в утробата. Рисковете, които го застрашават, са по-ниско тегло при раждането, проблеми с паметта, поведенчески проблеми – впоследствие такива деца може да са по-депресивни или пък агресивни.

Майчиният инстинкт – биологично заложен или продукт на психиката?

Разнообразни и крайни са мненията на учените по този въпрос. Някои твърдят, че привързаността към детето и майчината грижа са част от нас, а други – че такова нещо като майчин инстинкт не съществува. Тъй като грижата за новороденото е жизненоважна за него, има редица пускови механизми, работещи в полза на нейното изграждане (мирисът на детето, различни визуални или акустични сигнали, тактилната стимулация по време на кърмене). Всички те са част от процеса на свързване и привързване на майката към бебето. Голяма част от младите родилки споделят, че безпогрешно разпознават своето плачещо бебе сред много други бебета в отделението.

Бременност и раждане – формирането на личността на детето

Оказва се, че именно майчиното отношение е критичен фактор за формирането на личността. Учените доказват, че пренаталните спомени съществуват и дори биха могли да бъдат припомнени по определени начини.

Раждането също има отношение към формирането на личността. Смята се, че с най-малък психологичен риск е раждането по нормален път на термин. Освен това вагиналното раждане е съпроводено с много и силни сетивни моменти за бебето, които липсват при оперативното раждане. Последното може да доведе до копнеж по всякакъв вид физически контакт или пък до пълно избягване на такъв при детето. При преждевременно родените деца се наблюдава сякаш една непрестанна забързаност, те се описват като „постоянно втурнали се напред”. Седалищното раждане от своя страна се свързва с проблеми в ученето.

Оставяйки настрана науката, житейската истина е една – щастливите деца са деца на щастливи родители.

Текст: Кремена Стоянова, психолог, студио за психотерапия „Приказка”, Варна,тел.: 0888 170 415, 0878 888 491