Първата година от живота на детето се характеризира с бурно развитие, което не се повтаря в следващите години. Именно тогава теглото на детето се увеличава с 200%, ръстът му с 50%, а обиколката на главата с 35%.

Прочетете още: Раждане без план

Детето изработва множество условно-рефлекторни връзки. Бурният растеж и високата активност поставят големи изисквания към физическото възпитание на детето. Масажът оказва на организма на кърмачето благотворно въздействие. При него се използват всички видове прийоми както в класическия масаж за възрастни – поглаждане, разтриване, вибрация, леки ударни движения и някои прийоми от точковия масаж.

Прочетете още: Ритуали преди лягане - да подготвим малките за сън

Родителите често се питат дали има точно определен принцип, по който трябва да се извършват масажните движения. Отговорът е ДА. Важно е да уточним, че винаги се започва от горните крайници, гърдите, междуребрието, корема и се спуска към краката. След това детето се обръща по корем и се продължава с масажа на крачетата от задната страна и на гърба, като никога не се засяга гръбначния стълб, а се раздвижва отстрани на него и отпред през гърдичките, винаги под и над мамилите. Помнете – атмосферата трябва да бъде приятна, а в стаята да се чувства мека топлина. Нека повърхността, върху която поставяте бебето, да е мека на допир. Масажът се прави с бебешко олио - то услеснява движенията. Масаж и гимнастика не трябва да се правят, когато при детето има изразена висока телесна температура, мускулна атрофия, рахит.

Прочетете още: Емоционално състояние през бременността и влиянието му върху бебето

Множество изследвания доказват важната роля на бебешкия масаж. В това се уверяват и родителите. Още след две седмици редовни масажи децата плачат по-малко и спят по-добре. Скоро родителите забелязват, че масажите имат положителен ефект и върху тях. Всеки ден те отделят по 15 минути без телефонни разговори, което действа успокояващо и на възрастните. Всекидневните масажи бързо се превръщат в ритуал за малките, които още при изваждането на одеялото знаят какво следва.