Бебетата се събуждат рано. Това е факт. Много нови родители са изненадани да научат, че повечето бебета се събуждат между 6–7 часа сутринта. Някои, за съжаление – много по-рано. Когато детето се събужда около 4–5 часа, то определено е ранобудно. За щастие, след като причините за толкова ранно събуждане бъдат идентифицирани, можете да приложите някои трикове, с които да се опитате да промените навиците на бебето.

Ето няколко съвета как да се справите с вашия ранобудник: 

Избягвайте прекаленото изтощение

Когато децата си лягат изтощени, те заспиват много по-трудно. Често срещани причини за изтощение са:       

  • Прекалено късно лягане. Средното време за лягане на дете на възраст под 5 години е между 7–8 часа вечерта.       
  • Лишаване от следобеден сън. Бебетата, които изпускат следобедната дрямка или не успяват да спят достатъчно дълго следобед, обикновено имат повече проблеми със съня през нощта.       
  • Твърде дълго бодърстване между дремките. Когато времето между следобедния сън и лягането вечер е твърде дълго, това може да доведе до ранно събуждане на сутринта. 

Изключете предполагаеми заболявания

Сънна апнея, хъркане, стомашни проблеми или дори студ могат да затруднят дишането на бебето, следователно и неговия сън. Не забравяйте да споделите с вашия педиатър, ако се притеснявате за способността на детето да диша достатъчно добре. 

Създайте благоприятна среда за сън

Силна светлина или други дразнители могат да окажат влияние върху ранното събуждане на бебето. Опитайте да предотвратите външните фактори, които биха повлияли на качествения бебешки сън. 

Уверете се, че бебето няма да огладнее

При бебета под 8-месечна възраст ранното ставане би могло да бъде причинено от глад. Помислете за междинно хранене през нощта, когато детето ще може да се храни без да се събужда напълно. 

Легнете достатъчно будни

Не забравяйте да сложите детето в леглото докато е все още достатъчно будно. Важно е да осъзнава, че е време за сън. Децата, които лягат твърде сънливи, не могат да се научат да заспиват отново, ако се разбудят през нощта. 

Придържайте се към поведение типично за времето от деня

Категоричната констатация на събуждането на детето с думите „Добро утро!” например, ще му подейства много по-разсънващо, отколкото кратко пробуждане с плач. 

Промяната в навиците за сън на бебето изисква основно време и последователност. Часовете между 6 и 7 сутринта са напълно нормално време за събуждане на малките децата. За да избегнете преумора при детето, не забравяйте да коригирате графика му спрямо сутрешното събуждане.И не забравяйте, през този период е добре да опитате да нагодите собствения си режим спрямо този на бебето, за да си дадете възможност за качествена почивка. Може да ви се струва досадно, но се опитайте да се събуждате с усмивка, защото повярвайте, някой ден, когато детето порасне, дори бебешкият плач ще ви липсва!