Живеем във време, в което бързите обороти за на почит. И – да, постоянните предизвикателства за здравето и трудностите при изграждането на силен имунитет относно малките деца определено са факт.

Грешки, които родителите допускат, когато детето е болно

Родителите играят ключова роля в този процес, предоставяйки (или пък не) на своите наследници необходимите ресурси и грижа. За да ви помогнем, ще разгледаме някои от основните стъпки, спомагащи за укрепването на имунната система на децата.

Какво може да се обърка по време на секцио?

Все обаче не пропускайте разговорите с педиатъра – колкото и зает да е той, колкото и нетърпеливи да сте вие – говорете, питайте, търсете отговорите на важните въпроси, свързани с най-ценното – здравето на детето.

1. Чиста храна

Храната е горивото, основата, правилната почва за изграждане на силен имунитет. Чистата храна! Въведете разнообразие от свежи плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни в детското меню. Богатите на витамини и минерали продукти ще се погрижат отлично за организма на малчо, а резултатите няма да закъснеят. Кажете ,,не‘‘на пицата и пържените храни, избирайте отговорно, създайте добри навици и разрушете вредните. Заслужава си!

Коксаки вирус (болест ръка-крак-уста) атакува масово дечицата

2. Достатъчно Сън

Сънят играе критична роля в процеса на растеж и възстановяване на организма. Осигурете на вашето дете достатъчно време за отдих, като изградите редовен график за лягане и ставане от сън. Тайната се крие в рутината, подходящата асоциация, тихите игри.

3. Физическа активност

Никога не е твърде рано за спорт и движение. Редовната физическа активност е част от здравословния начин на живот. Играта и спортът не само подпомагат физическото развитие, но и подсилват имунната система. Поощрявайте децата да бъдат активни чрез забавни игри и спортни занимания, които им харесват.

4. Лактобацили и пребиотици

Пробиотиците като лактобацили и пребиотиците са благоприятни за здравето на детето. Те помагат за поддържането на здравословната флора в червата, което е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система. Добре е детето да хапва кисело мляко, йогурт и фибри – освен ако няма медицински противопоказания и е на специална диета. Изберете подходящ пробиотик, без захар, препоръчително на прах за по-добро усвояване.

Как да предпазим бебето от грип

6. Здравословни навици

Ученето на децата за значението на здравословни навици като редовното миене на ръце, правилната хигиена и избягването на контакт с видимо настинали хора са важни умения за предпазване от различни инфекции.

7. По-малко екрани, повече време сред природата.

Уверете се, че детето прекарва достатъчно време навън, следете какво гледа, ако му позволявате екранно време. Разбира се, най-добре би било такова да не фигурира в ежедневието на мъника, но, ако все пак е част от програмата - лимитирайте го максимално.

Често боледуващото дете - как да се справим

8. Обич и подкрепа

Последно по ред, но не по важност, обичта и подкрепата на семейството са от съществено значение. Психическото благополучие на детето играе роля в укрепването на имунната му система. Предоставяйте му уют, сигурност, среда без стрес и напрежение и бъдете сигурни, че така сеете семенца за по-силен имунитет.