Ето го! Бебето е тук! Твоята прителка стана майка. Много е вълнуащо и нямаш търпение да отидеш да я видиш, да видиш и новороденото. Макар и емоцията и желанието да е огромно, преди да го направиш, трябва да знаеш някои неписани правила за първото посещение при новородено. Както и при майка му.

Не забравяй, че бебе и мама са най-важни

Ясно е, че желанието ти да посетиш нова майка и нейното бебе е от любов към тях. Понякога обаче се вълнуваме толкова да се срещнем с бебето и да обсипем мама с любов, че забравяме, че наистина те са звездите на шоуто. Увери се, че посещението е фокусирано върху майката. Тя не трябва да те забавлява или обслужва по време на гостито, даже напротив. Попитай я кога е най-подходящо да я отидеш и може би най-важното – увери се, че тя наистина иска да бъде посещавана в момента и че не приема ентусиазма ти от възпитание.

Не се обиждай, ако ти откажат посещение при бебето

Твоята приятелка те обича. Тя наистина оценява предложението ти да я посетиш, но не пропускай варианта, че може просто да не е готова да приема гости. Важно да и обяниш, че няма да се обидиш, ако ти откаже.

Не отивай в дома на новороденото изненадващо

Много е важно да не се появиш изненадващо в дома на приятелка с новородено. Задължително се обади. След като бебето се появи, режимът му и този на майката са най-важни. Бебето може да спи, да се храни. Важно е и преди да отидеш на гости на новородено да попиташ майката има ли нужда от нещо.

Хигиената е много важна при първия контакт с малко бебе

Повечето нови майки са много загрижени за микробите и бактериите, които влизат с външните хора в дома и.  И с право. Знаем, че новородените нямат силен имунитет, така че дори малка инфекция може да се превърне в голям проблем. За това, не посещавай майката и бебето, ако си болен или скоро си бил в контакт с болни хора.

Когато мама и тати са недоспали

Не води и децата си с теб, дори и да не са болни, освен ако майката на бебето не одобри това посещение. Това не значи, че не обича децата ти. Задължително измийте ръцете си. Не целувай бебето. Знам, знам! Много е трудно, но е направо забанено!

Занеси ѝ храна

Нищо не е по-изкушаващо от лазаня. И пица. И брауни. Купи на майката нещо вкусно. Дори, ако си добър готвач – сготви и. Поинтересувай се обаче какво не трябва да ядат кърмачките, ако тя кърми.

Бъди полезен, предложи помощ

Можеш да предложиш да задържиш бебето, за да може тя да почине или да вземе душ. Разходи кучето, напазарувай или просто поиграй с другото дете (ако има такова). Почисти или измий чиниите. Подобна помощ никога не е излишна, когато се появи бебето.

Внимавай какво я питаш, за да не я засегнеш

Въпреки добронамереността ти, една новоизлюпена майка може да бъде крайно чувствителна и да възприема въпросите ти като критики. Някои майки изпитват депресия или тревожност след раждане, което обикновено влияе на връзката им с бебето. За това въпроси свързани с трудността на майчинството може да я накарат да се почувства виновна и тъжна.

Играчки от 0 до 12 месеца - какво трябва да знаят родителите

Не коментирай външния ѝ вид или домa ѝ

Почти последното, с което майка на новородено иска да се справи в момента, е да поддържа къщата подредена. За повечето майки в този период е трудно и да пазят безупречен външен вид. За това задръж всякакви коментари, които биха засегнали майката на тази тема.

Не давай непоискани съвети

Това не е моментът за нежелани съвети, колкото и да ти се иска да даваш такива. Съвети за това как се храни бебе, или кога да се върне майката на работа, не са уместни за този период. Всичко това е много лично, а и моемнтът е твърде деликатен, тъй като хормоналният дисбаланс все още е силен и такива съветите могат да доведат до спонтанен плач от страна на майката.

Не оставай дълго 

Твоята приятелка ще се радва да те види, но наистина е важно да не прекаляваш с гостоприемството на майката. Тя и бебето трябва да спят, да ядат. Майката има нужда и от почивка докато новороденото още спи. За това не оставай на гости прекалено дълго.

Неспокоен сън при малките деца - как да помогнем

Най-добрият съвет е да изчакаш няколко седмици след раждането на бебето. Непосредствено след големия ден майката ще бъде пренатоварена от посетители и роднини желаещи да видят малкото. След няколко седмици обаче всичко отшумява, точно когато майчинството започва да става наистина трудно.

За това, когато бебето е на около четири седмици, изяви желание да ги видиш отново. Попитай дали тя и бебето искат да отидат на обяд, да и донесеш поредната лазаня или просто и кажи, че мислиш за нея.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Източник: в. „Мирър“

Превод: Деница Янкова