„През първите пет години ние даваме любов и служим на нашите деца безусловно, по най-добрия възможен начин“, казва сексологът и психолог Наталия Кобилкина.

Според известната рускиня това е периодът, в който наливаме в децата каквото можем. Ако те не искат нещо, тогава е важно да им предложим друг вариант. До пет години не трябва по никакъв начин да наказваме малките, съветва тя. Важно е вместо това да им обясняваме всичко и да споделяме с тях какво чувстваме или защо сме постъпили по един или друг начин.

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

„Децата разбират ако говорим бавно, спокойно и с лека усмивка. Хубаво е да им повторим няколко пъти, често един път не е достатъчно“, казва тя.

„Да хвалим децата е много важно, но и да обясняваме защо точно ги хвалим“, препоръчва още специалистката по семейни отношения. „Критиката е просто забранена. Добре е ако детето удари някое друго да не му казваме – „ти си проблемно дете или ти си лошо дете“. Правилно е да му кажем – „другия го боли, когато го удряш“. Важно е къде е фокуса. Ако при детето ви има постоянна агресия, тогава търсете къде вие като родители имате проблеми в отношенията и със своите чувства и емоции. Децата са нашето честно и чисто огледало! Така че ако нещо не харесвате у тях, източникът е във вас“.

Наталия Кобилкина: Молитвите помагат, за да се случи чудото

Според Кобилкина е важно да критикуваме поведението, допуснатата грешка, а не самото дете. Не казвайте „ти си глупав", а „постъпи глупаво". Не „ти си груба и невъзпитана", а „държиш се грубо". Усещате разликата, нали? В единия случай давате оценка, която се отнася към личността на детето, а в другия му показвате, че не се е държало добре и че може да се поправи – т.е. то е добро дете, което обаче се е държало лошо, като е ударило другарчето си.

„Никога не казвайте на децата си, че са некадърни, глупави или че за нищо не стават. Никога! Каквото и да са направили, застанете зад тях и ги подкрепете. Това е вашата роля на родители“, изтъква психоложката.

Изразявайте с думи любовта си към децата

„Изразявайте с действия и изказвайте с думи любовта към децата си. Правете го, независимо дали сте получили подобно отношение като дете, или не. Като родители ние сме склонни да проявяваме моделите на поведение, които сме наследили от нашите майки и бащи. Дайте си сметка за това и ако смятате, че е нужно, коригирайте се. Важно е да изразявате в прав текст чувствата и емоциите си.

Бебешки пубертет - съвети от детски психолог

За да расте уверено и да постига успехи, за вашето дете е нужно да знае, че е обичано. Не забравяйте, че съществуват различни езици на любовта. Може би вие я демонстрирате, като се грижите за него и му купувате нещата, от които има нужда, подарявате му играчки. Възможно е обаче то да има нужда да бъде прегърнато или да чуе „обичам те", за да знае, че това е факт. За да се чувства то наистина специално за вас, трябва да му го покажете/кажете, използвайки неговия език на любовта.

Текст на Драгомира Сиракова