Масажът е чудесен начин да доставите удоволствие на вашето бебе и да укрепите мускулите му. Повечето бъдещи майки имат навика да поглаждат корема си. Така още в утробата бебето усеща благотворното влияние на масажа. След като се роди, детето обожава да бъде докосвано и разтривано. Масажът е чудесен начин да изградите и здрава емоционална връзка между вас и детето.

Преди да започнете, добре затоплете стаята, в която ще правите масаж, защото бебетата мразят да им е студено и ако температурата не им харесва, най-вероятно ще реагират със силен плач. Вземете дебела хавлиена кърпа, на която ще поставите детето, бебешко олио (не за ароматерапия!), кърпа или одеяло, за да завиете и затоплите бебето след масажа. Изрежете и добре изпилете ноктите си. Прокарайте пръстите през лицето си, за да видите дали не драскат. Свалете пръстените и халката си. Съблечете бебето, като постоянно му говорите и му обяснявате какво правите.

ГИМНАСТИКА И МАСАЖ НА БЕБЕТО 

1. Постелете кърпата и отгоре поставете непромокаема пелена. Вземете малко от бебешкото олио в дланите си и ги разтрийте добре, за да се затоплят. Бавно прокарайте пръсти от слепоочията до бузките на детето, като правите кръгови движения. Не натискайте прекалено силно. Това движение се нарича “Здравей”.

2. Поставете длани си върху гърдите на бебето. Нежно ги плъзнете надолу, като леко натискате и с кръгови движения поглаждате коремчето му, и след това плавно ги върнете нагоре.Хванете ръката на бебето. Внимателно масажирайте рамото му, след това с лек натиск масажирайте цялата му ръка до пръстите. Повторете същото и с другата ръка.

3. Масажът е чудесно средство, за да се справите с коликите. Поставете двете си ръце една до друга с цели длани върху гърдите на детето. Плъзгайте ги едновременно плавно нагоре-надолу по цялото му тяло. Не натискайте силно. Използвайте възглавничките на пръстите се, за да правите кръгови движения, като леко натискате около коремчето на бебето. Избягвайте областта на слабините. Движете пръстите си нагоре-надолу по ребрата на детето.

4. Обърнете бебето по гръб. Нежно го масажирайте от раменете до дупето. Разтривайте гърба му, като използвате само върховете на пръстите си. Движете ръцете си нагоре-надолу, без да натискате прекалено силно. Внимавайте! Не масажирайте гръбначния стълб!

ПЪРВАТА БАНЯ НА БЕБЕТО 

5. Вземете отново бебешко олио и го разтъркайте добре в дланите си. Хванете глезена на бебето в едната си ръка, а горната част на крака му – в другата. Масажирайте нежно крака на бебето, като движите ръката си отгоре надолу. Повторете същото и с другия крак.

6. Внимателно хванете глезена на бебето с една ръка. С другата разтривайте ходилото на детето с кръгови движения. Повторете същото и с другия крак. След като приключите масажа, завийте добре бебето в затоплена хавлия и го прегърнете.