Първият месец с вашето новородено е много вероятно да бъде леко стресиращ. Бебето ще има непрекъснато нужда от вас, то е толкова мъничко и деликатно. Вие, може би, ще бъдете объркани относно храненето, начините за успокоение на силния плач, времето за сън и т.н. Да, родители сте отскоро и графикът на бебето още ви е непознат. Нормално е. 

Да се грижите за бебе 24/7 е истинско предизвикателство. Когато обаче сте предварително подготвени за това, което предстои, и знаете, до известна степен, какво ви очаква, можете значително да улесните живота си. За целта, споделяме с вас някои ценни съвети, които, вярваме, ще ви бъдат в помощ, особено през първите 30 дни.

ПОДГОТОВКА ЗА КЪРМЕНЕ 

Въпреки че изглежда лесно, кърменето може да бъде трудно без предишен опит. Ще трябва да храните бебето си доста по-често, отколкото си представяте. Може да страдате от разранени зърна, неефективно засуване и следователно да се появят трудности при преценката дали бебето ви е достатъчно нахранено.

Внимание: Бъдещ татко на хоризонта

Какво да направите? Ако имате приятели или познати, които са имали опит в кърменето преди, говорете с тях. Или вземете помощта на консултант по кърмене, за да научите правилните начини за ефективен и безболезнен процес. Не забравяйте, че кърменето може да отнеме много време. Преди да започнете, е добре да се уверите, че сте уринирали, вземете си чаша вода и помислте с какво да ангажирате вниманието си, докато бебето ви получава своето мляко. 

ТРУДНОСТИ ПРИ КЪРМЕНЕ 

Гърдите ви може да са подути или може да страдате от разранени или напукани зърна, които саботират усилията ви за кърмене. Това може да повлияе негативно на производството на мляко, а бебето ви да се затрудни със сученето на зърната ви.

Какво да направите? Вземете нагревателна подложка или топъл компрес, за да успокоите гърдите си. Топлината може да стимулира притока на мляко, а компресът да ви облекчи. Ако след кърмене чувствате гърдите си възпалени и изпитвате дискомфорт, добре е да прибегнете и до студени компреси. За целта можете да използвате и мокра кърпа или ленена възглавница.

АДАПТИРАНО МЛЯКО 

Може да изберете адаптирано мляко, ако не произвеждате достатъчно кърма за бебето или имате затруднения с кърменето. 

Какво да направите? Говорете с вашия лекар за това и въведете адаптирано мляко, само ако ви е препоръчано. В противен случай се придържайте към кърменето поне три месеца или между шест до осем седмици.

ДОСТАТЪЧНО СЪН

Когато вашето бебе е доволно, то ще спи. Новородените могат да спят до 16 часа всеки ден. В графика си те могат да включат дрямка през деня и дълъг сън през нощта. Много е вероятно обаче бебето да будува нощем. Това може да лиши вас от сън.

Какво да направите? Най-добре е да мислите за вашето новородено и да се грижите за него. Докато бебето ви не порасне достатъчно, добре е да забравите за предишния сладък сън. Ще е нужно да направите малки корекции във вашия режим, за да намерите баланс и да успеете да се справите с умората. Разбира се, добре е да разчитате и на подкрепа от партньора, а защо не и на детегледач. Да спите винаги, когато бебето ви спи, е може би най-добрият вариант за тези моменти.

СПОКОЙНО БЕБЕ

Това е често срещан проблем при новите родители, тъй като бебетата са наистина капризни. Всяко бебе има различни нужди. Така че само чрез проба и грешка ще научите кое е най-подходящото за вашето дете.

Болезнено кърмене - как да си помогнем?

Какво да направите? Повийте бебето си, издавайте гукащи звуци и му говорете. Този трик често успокоява малчо. Можете също така да пуснете мелодия, която е предназначена да приспива бебетата или да ги успокоява. Топлата вана също ще подейства релаксиращо.

ПОМОЩ ОТ ТАТКО

В грижите за мъника активно участие тряба да вземат и двамата родители. Разделете си ангажиментите и дайте възможност както на себе си, така и на вашия партньор да се свърже емоционално и физически с бебето.

Какво да направите? Насърчете партньора си да ви помогне с бебето или с домакинската работа, като бъдете търпеливи и избягвайте желанието си да критикувате. Най-важното нещо е да се забавлявате с мъжа до вас, нека той е развълнуван от разпредлянето на задачите. В първите дни татковците могат дори да си вземат няколко почивни дни, за да бъдат неотлъчно до новия член на семейството.

Постоянната грижа за вашето бебе може да ви накара да се почувствате разочаровани, уморени и безнадеждни. Добра идея е да запазите очакванията си ниски и да си правите почивки винаги, когато можете. Каквито и предизвикателства да ви предстоят, не забравяйте, че първите дни с бебето ще отлетят бързо, насладете им се и вземете максимума от всяка емоция - било тя позитивна или не. Тези моменти скоро ще останат в миналото и именно сега е моментът, в който да създадете незабравими спомени с вашето мъниче.

Източник: https://www.momjunction.com/