Жените, които навлизат в менопаузата преди 40-годишна възраст, са два пъти по-склонни да умрат от сърдечни заболявания и четири пъти по-вероятно да загубят живота си от онкологично заболяване. Това сочат резултатите от Финландско изследване, представено на 26-ия Европейски конгрес по ендокринология, информира Medical News Today. Повече по темата научихме от medicalnews.bg

Изследователи от университета и университетската болница в Оулу във Финландия са изследвали около 5800 жени, които са били диагностицирани със спонтаннa или хирургично индуцирана първичната яйчникова недостатъчност в периода между 1988 и 2017 г.

Сред тях са жени, които са изпитали ранна менопауза, но и такива, които са премахнали единия или и двата си яйчника в ранна възраст поради различни причини, като ендометриоза, неракови образувания или такива, при които се е наложила превантивна операция поради риск от рак на гърдата или рак на яйчниците.

Една на 10 жени до 37 години има проблем с яйчниковия резерв без да знае

Според резултатите, които все още не са публикувани в рецензирано списание, жените с подобно състояние са два пъти по-склонни да умрат от сърдечни заболявания и четири пъти по-вероятно да умрат от всякакъв вид рак. Също така сред тях има два пъти по-голям риск да умрат от каквато и да е причина. Няма забележима разлика в риска от смърт при жените с естествено възникнала първичната яйчникова недостъчност спрямо тези с хирургично предизвикана.

Според авторите изследването им доказва ползата от хормонално заместителна терапия. Жените, които са прилагали такава, в продължение на поне шест месеца, са имали 50% по-малка вероятност да умрат от рак или други причини.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РАННАТА МЕНОПАУЗА

„Хормоналната терапия ще намали риска от инфаркт и инсулт, но също така ще намали риска от когнитивни разстройства, като деменция и Алцхаймер, както и от остеопороза и фрактури“, заяви д-р Ванеса Совиеро, акушер-гинеколог от Института за женско здраве Katz към Northwell Health, която не е участвала в проучването.

Естествено зачеване с почти изчерпан яйчников резерв

Изследователите допълват, че следващите им научни проучвания ще включат оценка на дългосрочното въздействие на хормоналната терапия. Те допълват, че целта им е и да се подобри здравето на жените, изпитали ранна менопауза, чрез повишаване на осведомеността за рисковете, до които тя води, както сред здравните специалисти и сред самите жени.