Може би през 9-те месеца ще имате някоя и друга болежка. Ако гаденето ви пощади, може да ви налегне безсъние или пък да се уморявате при най-малкото усилие. Все пак запомнете, че тези 9 месеца може да са чудесен период от вашия живот. С малко положени грижи от вас...

Винаги пазарувайте по списък. Така по-малко ще натоварвате ума и ръцете си. Вероятно мразите да влачите тежките пазарски торби. Ще се отървете лесно от това бреме, ако планирате всяка неделя какво ще купувате през седмицата и разпределяте продуктите по дни. Така няма да се товарите всеки ден. Голямото пазаруване в определен ден от седмицата (събота или неделя) правете заедно с любимия или с приятелка, която кара автомобил. Много удобна е пазарската чанта с колела. В нея можете да сложите доста неща, а след това да я теглите след себе си. За качването й по стълбите помолете да ви помогне бъдещият татко или пък някоя услужлива съседка. След като вече внесете чантата у дома, поставете я на стол, за да не се налага да се навеждате, когато вадите продуктите.

Сънят на новороденото - всичко, което трябва да знаем

Дишайте равномерно. Спокойствието помага да поемате повече въздух. През последните седмици на бременността едва ли ще можете да дишате дълбоко, защото бебето притиска диафрагмата ви. Ще преодолявате задъхването, ако поемате малки порции храна за целия ден и избягвате напрежението при физическите усилия. Това означава да предвиждате повече време от обичайното за рутинни занимания – гладене, готвене...

Сън в подходяща поза. Има една малка хитринка с голям ефект – през последните месеци, когато няма да можете да спите добре по гръб, легнете на една страна и поставете малка възглавница между глезените и коленете. Бързо ще усетите как това ще ви облекчи. Ако пък чувствате тежест в краката си, леко повдигнете долния край на матрака (подложете книги или одеяло). Така кръвта по-лесно ще пътува от краката към сърцето. Ако клепачите ви сутрин са подпухнали поради задържането на течност, за 2–3  минути поставете върху всеки клепач изстудено пакетче чай от лайка или мента и останете още малко в леглото.

Вдигайте детето само с изправен гръб. Ако имате малко дете, не си мислете, че заради големия корем то ще ви щади. Всеки малчуган обича мама или татко да го носи на ръце. Ако изпълнявате това желание на детето си, не се навеждайте, а го накарайте първо да се качи стол. Запомнете – вдигайте всичко по-тежко с изправен гръб. Вместо да се навеждате, по-добре е “да удължавате” ръцете си.

Ползвайте дълги уреди – дълга обувалка или метла и четка с дълги дръжки. Много практичен за миене на пода е мопът, който може да изстисквате, без да се навеждате. Ако все пак трябва да се наведете, позата на колене е по-щадяща за гърба, отколкото клякането, а изправянето е най-лесно от позицията “на четири крака”.

Ходенето е по-лесно с наклонен таз. Положително през последните месеци ще ви е трудно да ходите с напълно изправен гръб, защото постоянно ще се страхувате, че големият корем може да ви повлече надолу. Все пак заслужава си да опитате един трик – стегнете мускулите на седалището и наклонете таза леко напред. Представете си, че коремът лежи върху таза като яйце в поставка. Така ще щадите гръбнака. Ако трябва да стоите по-дълго права, облегнете се на нещо или се подпрете с едната ръка, най-добре е краката ви да са в лека поза за ходене. Носете обувки с пружиниращи подметки.

И облеклото да е свободно. Ако се надявате, че дълго ще носите поли или панталони с отворен цип, тази идея не е особено добра. Поне за последните два месеца си купете специално облекло за бременни. Снабдете се с един-два панталона или с пола за бъдещи майки, които осигуряват свобода на корема. За да не отичат краката ви, носете ¾ чорапи с мек, широк ластик, който не притиска вените.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Плувайте в басейн. Посещавайте поне два пъти седмично басейн. Не е нужно непременно да се включвате в група за плуване на бременни. Достатъчно е да преплувате няколко дължини на басейна. Ще почувствате как тялото ви се отпуска от водата. Ако обаче сте склонна към гъбични инфекции, преди плуване поставяйте във влагалището си тампон, напоен със зехтин.

Вярно е, че животът с корем не винаги е удобен. Утешителното поне е, че товарът, който носите, не е вечен. Но онова, което ви окриля, е, че в корема ви се е скътало вашето съкровище. А заради него наистина си заслужава да изтърпите някои неудобства.

Текст: д-р Илиана Стефанова, акушер-гинеколог