Първата година с бебето е добра школа за по-нататъшния Ви живот, тъй като отглеждането му протича на цикли. Спокойните периоди се сменят с напрежение и преобръщане на всичко с главата надолу. Затова водещият принцип при отглеждането на малкото трябва да е: сменяйте правилата, точно когато всичко протича напълно гладко. Предлагаме наръчник за основните етапи през първата година от живота на бебето.

Всичко е под контрол (от раждането до 4-ия месец)

Бебето. То може да спи 16 часа на ден, но Вие – не. Когато иска, ще го храните, ще го утешавате, ще го подсушавате. Ако си представите отношенията с детето като танц по двойки, то ще води през цялото време и ще има да се настъпвате здравата, докато налучкате верните стъпки.

Mадлен Aлгафари: За агресията са виновни родителите

Вие. Настроението Ви се мени в зависимост от събитията през деня – от раздразнителност, безпокойство и страх до разтапяща нежност, възторг, смелост.

Добрият подход

  • Не се отказвайте от помощ и не се вманиачавайте да спазвате стриктно правилата за отглеждане на детето. Всяко бебе е различно, така че експериментирайте и наблюдавайте как реагира Вашето дете. Това, което е добро за бебето на приятелката Ви, може да не е подходящо за Вашето.
  • Не изпадайте в паника от плача му. Той показва, че то диша и е живо. Ако запазите хладнокръвие, това може да подейства успокояващо на бебето. Постепенно ще се научите да разпознавате причините за плача му и ще настъпи спокойствие в душата Ви.
  • Изживявайте радостта от взаимното ви опознаване. С времето ще откриете широко отворени, любопитни очи зад доскоро притворените клепачи и гадаенето на бъдещия им цвят ще е не по-малко вълнуващо от очакването на резултатите от тотото, на което залагате от години. Щом бебето започне да удължава нощния си сън, може да почнете опитите за създаване на навици.

Щастлив “меден” период (5-ия до 8-ия месец)

Бебето. То е предсказуемо и доволно, жадно за контакти и за опознаване на света. Връзката помежду ви е силна и то Ви показва обичта си. Най-сетне Вие водите при танца, а слънчицето Ви слуша. Вие. Чувствате се горда от себе си. Справили сте се с раждането и с безсънните нощи, в състояние сте да утешите почти всеки изблик на плач. Успявате да спите непробудно около шест часа, понякога дори осем. Сега най-големите Ви вълнения са свързани с това дали другите деца не се развиват по-бързо от Вашето и непрекъснато проверявате уменията му 

Правилният подход

  • Захранването с твърда храна може да причини раздразнение и съпротива у детето. Не го насилвайте, опитайте пак след няколко седмици.
  • Старайте се да подпомагате социалните контакти на детето си, но това не означава спонтанно да го тръснете в скута на някоя непозната лелка. Към края на периода малкото човече може да проявява безпокойство от раздяла и страх от непознати.
  • Научете се да се гордеете! Убедете се, че детето Ви е блестящо, тъй като едва ли не всеки ден то показва нови и нови умения – от издаването на смешни звуци до друсането на палячото и подаването му от ръка на ръка.

В движение (от 9-ия до 12-ия месец)

Бебето. През последното тримесечие на кърмаческия период то прави гигантски скокове във физическото си развитие – пълзи, изправя се, върти се и даже ходи. Но любопитството и подвижността му го тласкат все по-надалеч и създават проблеми. Може да се появи и разочарование, тъй като амбициите му нарастват по-бързо от възможностите.

Само музиката на Моцарт активира почти всички части на мозъчната кора

Вие. В този период голямо значение има Вашият темперамент. Ако сте много чувствителна, трудно ще запазите самообладание, когато до Вас е малка “машина” от типа перпетуум мобиле (вечен двигател – бел. ред.), която разстила ролки тоалетна хартия, хвърля храна от столчето по пода, вади книги и видеокасети от калъфите по-бързо, отколкото можете да ги хванете… От друга страна, бебето изразходва твърде много енергия и заспива по-рано, което Ви подарява спокойни вечери с партньора.

Правилният подход

  • Добре е да държите вратата на спалнята затворена, за да не може детето да нахълтва в нея по всяко време. От време на време то трябва да чува и "Не!". Ако сега сте твърде мека, по-късно по-трудно ще овладявате положението.
  • Не пропускайте радостните моменти! Детето може да задоволява любопитството и откривателския си стремеж, като се занимава само през по-дълги периоди. Дори когато дебне рискът от някоя беля, отдалеч с възхищение наблюдавайте как при всяка нова идея очите на малкото човече заблестяват. Какво е някаква си беля пред чудесното настроение на Вашето съкровище?!