След щастливия период на бременността, жената се нуждае от грижи. Тялото се променило, емоциите бушуват, нерядко е наранено и самочувствието. Животът поема в нови коловози, приоритетите на ежедневието се разместват. Често оставяме себе си назад, а не бива.

Чудите се дали ще имате момче или момиче? Попитайте нашия калкулатор и разберете 

За да се чувстваме цялостно в отлично здраве, нашето тяло се нуждае от грижи. Какви са те и как да си ги осигурим? Отговорите получихме от Яна Данаилова, нутриционист, специалист по здравословно хранене и преподавател по йога

Хранене на кърмачката, движение и активност след секцио или нормално раждане, прием на витамини, борба с косопада, липса на сън... Темите, които засегнахме, бяха много. 

Преди да ви споделим най-важните акценти сред тях, държим да отбележим, че виртуален наш гост в първото ни уеб предаване за тази година бе и д-р Иван Енев, ОПЛ, педиатър, хомеопат. Той ни запозна с предимствата на Boiron и ни разкри ползите от хомеопатичното лечение. Оказа се, че то може да улесни значително ежедневието на мама и бебе, особено в първите дни. 

А какво научихме от Яна? Нека разберем сега. 

"Всяко едно дете се нуждае преди всичко от здрава и щастлива майка." В грижите за децата си, не бива да пренебрегваме себе си. Така не помагаме на нашите деца, а напротив - вредим им. 

Вентрологът Димитър Иванов: Правете деца, хора - страхотно е да си родител!

Бременността е едно голямо физиологично и психо-емоционално изпитание за женския организъм. Да износим живот не е лесно, предполага ангажиране на всички органи и системи. Тревогите и страховете, които се раждат в ума, не са никак малко. Всичко това, несъмнено, променя цялостно живота на жената. Да се погрижим за себе си след раждането, е първата стъпка към предишното ни състояние. 

Разбира се, от значение са житейските и хранителните навици, отношението на жената към бременността, начинът на живот, употребата на алкохол и цигари и т.н. "Всяко едно нещо дава своето отражение - както за нормалното протичане на бременността, така за физиологичното здраве на жената и на бъдещето дете, така, разбира се, и за процеса за възстановяване." Нашият гост ни сподели, че когато говорим за млада жена, във фертилна възраст,  в рамките на една година жената би следвало напълно да се е възстановила и да е компенсирала загубите

Училище за родители - Профилактика на женското здраве - съвети от мамолог

Обърнахме внимание и на темата с недоспиването. Има ли начин да се справим с него? Яна Данаилова ни сподели личния си опит. 

Говорихме си още и за косопад. "Косопадът е опасен и нехарактерен по време на бременност. Но след бременността е нормален." 

Засегнахме много и разнообразни теми. Беше полезно и важно да чуем всичко, което Яна ни сподели. 

Ако сте пропуснали да ни гледате, чуйте разговора ни сега: