Често смятаме, че от заболявания на отделителната система страдат предимно възрастните, но от тях не са пощадени и децата. „През последните пет години се отчита увеличаване на бъбречните заболявания в детска възраст”, съобщава доц. Анелия Буева – завеждащ единствената в България Детска нефрологична клиника към Университетската педиатрична болница в София.

Във възрастта от 0 до 3 години най-чести са инфекциите и вродените аномалии на отделителната система. Отделителната система започва да се формира още през 7-ата гестационна седмица (г.с.), а през 16-ата г.с. бъбреците вече произвеждат урина. Генетични заболявания или негативно влияние на средата в ранните етапи на вътреутробното развитие могат да причинят аномалии във функциите на отделителната система.Според статистически данни 3 до 10 на всеки 1000 бебета са родени с бъбречна малформация, като почесто засегнати са момичетата. Когато аномалията е тежка, тя се проявява с бъбречна недостатъчност, а когато е лека – с чести инфекции на отделителната система. Понякога малформациите нямат клинични симптоми и се установяват случайно на доста по-късна възраст. Инфекциите на пикочните пътища при децата са на второ място по честота след инфекциите на горните дихателни пътища.

Това се дължи както на незрялата имунна защита и на несъвършената функция на отделителната система в ранна възраст, така и на лоша хигиена и рядко сменяне на еднократните пелени. До 1 год. децата не могат да контролират пикочния си мехур и при напълване той се освобождава неволево, но не се изпразва напълно, както при възрастните и по-големите деца, и в него винаги остава урина. Тя е подходяща среда за развитие на патогенни бактерии.
Всеки от органите на отделителната система (бъбреци, пикочен мехур, уретра) може да бъде обхванат от инфекция, най-често бактериална. Инфекциите на отделителната система при бебетата се диагностицират трудно поради атипичното им протичане.


Колкото по-малко е детето, толкова по-вероятно е симптомите да не са характерни. В кърмаческа възраст инфекциите се придружават от повишена телесна температура и намален апетит. Нерядко обаче болестните прояви на бъбреците са слабо изразени. Повишената температура често се отдава на вирусна инфекция, възпалени сливици и дори на рана от падане. „Ако при преглед от педиатър не бъде установено възпаление на горните дихателни пътища, това може да е сигнал за инфекция на отделителната система”, уточнява доц. Буева.


Адекватното и бързо лечение е от изключително значение защото честите и повтарящи се уроинфекции в детството могат да доведат до повишено артериално налягане, както и до промяна в размера и функцията на бъбреците
в зряла възраст. Поради неволевото изпразване на пикочния мехур новородените уринират около 20 пъти в денонощие. Често родителите си задават въпроса колко често да сменят пелените на бебето. „Независимо дали се използват текстилни пелени, или пелени за еднократна употреба, те трябва да се сменят на 2–3 часа предупреждава нефроложката. Въпреки че попиват течността и запазват дупето сухо, пелените за еднократна употреба се напояват с урина и при температура около 37 оС стават отлична среда за развитие на микроорганизми – предпоставка за възникване на инфекции на пикочните пътища. „На около 1 год. децата вече имат контрол върху пикочния си мехур и могат да съобщят, когато той е пълен. Родителите трябва да приучат детето възможно най-рано да ходи на гърне и да премахнат пелените. След 6-ия месец, когато бебето може да стои седнало, вече може да се слага на гърне по няколко пъти на ден, за да свикне и да овладее контрола върху пикочния си мехур”, съветва доц. Буева.

От колко вода се нуждае детето?
За да се сведе до минимум рискът от бъбречни инфекции, децата трябва да поемат достатъчно течности. Но колко е достатъчно? Възрастните се нуждаят от около 2 л вода на ден. При децата обаче не може да се фиксира точно количество. Необходимостта от течности зависи от възрастта, сезона и дори от темперамента на детето. От значение за здравето на бъбреците е и видът на водата. Ако тя е „твърда”, т.е. с голямо съдържание на соли, се повишава рискът от развитие на бъбречнокаменна болест. Избягвайте да давате минерална вода на детето за сметка на изворната.

Даниела Добрева