Критична ситуация във врачанската болница. Заради масовото напускане на лекари в детското отделение съществува реална възможност единственото за областта държавно лечебно заведение да остане без педиатрия, съобщи NOVA.

„Това е тотален удар за нас, за дечицата ни”, каза Савина Генова. Такива са притесненията ѝ, тъй като разчита на адекватна медицинска грижа за петте си деца.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

„Няма да давам интервюта! Нали чухте какво ще се случи с отделението”, заяви д-р Кети Ценова, директор на врачанската болница.

„Д-р Кети Ценова ме уведоми, че предстои закриване на детското педиатрично отделение във Враца”, посочи областният управител Надя Донкинска.

Обяснението предизвика скандал между кметове на общини от областта и представители на здравни институции.

„Как може да намалите леглата от 20 на 0?! Това намаление ли е?! Като ми цитирате наредбата, в която пише, че отделение с под 5 легла няма”, каза Орлин Димитров, директор на РЗИ – Враца.

Оказа се, че и лекари няма. „Петима от петимата работещи активно лекари са подали заявления за напускане. В рамките на няколко месеца изтичат предизвестията и няма лекари”, съобщи д-р Бисер Тодоров, педиатър и член на УС на БЛС.

Бебе със смъртоносна болест бе спасено с лечение в утробата

Засега решението е децата от цялата област да бъдат превозвани до София с линейка на Спешния център. „Вие знаете ли какво е да транспортираш дете на 100 км в тежко, критично състояние за живота”, попита д-р Галина Лещарска, директор на Спешния център.

Полицай дари 3000 лева на Фондация Искам бебе

Ако възникне подобен случай, пътят до София ще се удължи заради ремонта на главен път Е 79. Очаква се идната седмица в казуса да се намеси Министерство на здравеопазването, тъй като държавата е собственик на контролния пакет с 85% от акциите на болницата,

enlightened Открийте още полезни новини на >>> https://dariknews.bg/