Жена на 40-годишна възраст от Казанлък успя да забременее и да роди момиченце, оплождайки последната си яйцеклетка. Това съобщиха пловдивски лекари. По думите им пациентката била с преждевременно изчерпан яйчников резерв и нямала цикъл от година и половина.
За да сбъднат желанието на дамата за дете, специалистите в Пловдив решили да "мотивират” яйчниците на жената. Подложили я на хормонална терапия и така те успели да извадят последната й яйцеклетка. Изчакали тя да узрее извън организма и я оплодили. След това трябвало да се стимулира разрастване на маточната тъкан, за да се имплантира в нея ембриона. След това бременността следвала своя ход. До шестият месец, когато лекарите трябвало да се справят с прееклампсия – тежко състояние при бременните, застрашаващо живота им и този на бебето. Въпреки всичко жената родила здраво дете с тегло 2 кг.
 
 
Специалистите коментират, че все по-често се сблъскват с жени около 40-те, които влизат в ранна менопауза, заради изчерпан яйчников резерв. Едва една от десет дами могат да заченат след тази възраст, като имало случаи, при които дори репродуктивната медицина не помагала. Все още не е ясно, защо българките масово са бездетни. Едно от възможните обяснения е свързано с ежедневния стрес и диетите с пилешко месо. Богатите на белтъчини меса може и да са полезни, но само ако са чисти от хормони, а това практически не било възможно. Дори на свободно отглежданите кокошки се дават специални храни, за да снасят повече яйца, категорични са специалистите.
 
Източник: Hospital.bg