Глутенът представлява протеин, който се съдържа в някои семена - пшеница, ръж, ечемик. Глутенът придава специфичната еластичност на тестото. Когато брашното се смеси с вода, глутенът става еластичен и превръща сместа в меко разтегливо тесто. Благодарение на неговите свойства той запазва тестото по време на печене и то бухва. Глутенът (заедно със скорбялата) спомага за задържането на формата на изпеченото тесто. Той се използва широко във вегетарианската кухня.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

Вероятно сте чували че глутенът, който се съдържа в някои пюрета и каши, не е полезен за бебето. Това е вярно - храни, съдържащи глутен, не се препоръчват за бебета на възраст под 6 месеца. Възможно е организмът да развие непоносимост към глутен, което автоматично изважда от менюто за цял живот храни, в които се съдържа той, а те никак не са малко. Това са всички продукти, в които има пшеница, ръж или ечемик. Тази непоносимост е болестно състояние на тънките черва и се наблюдава още във възрастта между 9 и 8 месеца на детето.

Симптомите са: загуба на тегло или бавно наддаване, липса на апетит, раздразнителност.

Ако приготвяте сама пюретата и кашите за бебето, не трябва да имате притеснения. Ако обаче ползвате готови закупени продукти, е необходимо внимателно да четете съдържанието на опаковката. За съжаление не винаги е отразено наличието на глутен, затова следете за наличието на зърнени продукти или растителна скорбяла. Всички производители на храни в ЕС са задължени да уведомяват на опаковката, ако в продукта се съдържа глутен.

В кои храни съдържат гултен? пшеница; ечемик; грис; ръж; тритикале (кръстоска между пшеница и ръж); овес; мюсли; ĸeтчyп; сладкиши и торти; оцет; бакпулвер; бирена мая; сосове, включително соев сос; паста (спагети, макарони, кус кус и други); бyльoн на ĸyбчeтa; кисело мляко (добавя се нишесте за сгъстяване); желирани бонбони и много други продукти.

Много видове зърнени закуски и царевични пръчици съдържат значително количество ечемик като добавка за вкус. Всичко, на чийто етикет пише "нишесте", "модифицирано нишесте", "хранитело нишесте", крие опастност от съдържание на глутен и следва да се избягва. Млените подправки като бял/черен пипер и някои готови подправки съдържат брашно или нишесте като източник за допълнителен обем. Всеки продукт, който съдържа неопределени (неописани подробно) подсладители или стабилизатори, може да е опасен, тай като последните могат да са произведени от пшеница.

Кога да захраните бебето с гултенова храна?

След 8-ми месец вече е подходящо внимателно да захраните вашето мъниче с храни, които съдържат глутен. Въвеждането в глутена трябва да става плавно и постепенно от ниско към високо съдържание на глутен. Примерна схема за това е следната: “овес - ръж - ечемик - пшеница”. Отначало започнете да давате на бебето си кашички, като овесена каша и попари, а с течение на времето преминете към храни за гризане - сухари, филийки и други. Овесът е най-подходящ, като първа гултенова храна за бебешкия организъм. Той е сред продуктите с ниско глутеново съдържание и е богат на множество полезни вещества, с висока хранителна стойност и ползи за функциите на храносмилателната система.

Д-р Ваня Евтимова с ценни съвети за здрави деца

След като сте захранили бебето с овесена храна, не бързайте да включвате веднага други глутенови храни. Най-добре е да давате един вид глутенова храна в продължение на една или две седмици. След това включете в менюто на вашато мъниче друг тип гултенова храна. Много е важно да наблюдавате как бебето реагира на новите храни от менюто си и дали проявява някакви алергични реакции. Първите признаци на глутенова ентеропатия се наблюдават по време на захранването.

За да се чувствате спокойна, може да направите меню-календар по дни и седмици и там да отбелязвате в кой ден, какво сте давали на малчугана и как му е понесла храната с гултен. Или пък си записвайте всичко по начин, който ви е удобен.

Безплатен ултразвуков скрининг на недоносени бебета

Мили момичета, редно е да знаете, че правилното хранене е ключово за здравето и развитието на вашето бебе. Грижете се вашето мъниче да приема повече полезни вещества. Ако забележите, че има хранителни продукти, които не му се отразяват добре, не ги изключвайте и не се стресирайте, а се консултирайте с лекар. Отнасяйте се с внимание към процеса на захранване с глутенови продукти и наблюдавайте реакциите. 

Текст: Milenita May