Кашите на зърнена основа са един от най-добрите избори за захранване на бебето. Те осигуряват комплекс от хранителни вещества, като същевременно са щадящи към храносмилателната система на бебето. Повечето каши са подходящи за вашето дете, когато то е над 6-месечна възраст, но има и такива, които може да въведете в храненето при навършването на 4 месеца. Такива са например тези от овес и ориз. 

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО 

Всички знаем, че бобът е основна храна в нашата традиционна кухня, той от хилядолетия е познат на древните цивилизации. Ако вече сте започнали да захранвате вашето бебе, вероятно си задавате въпроси като: "Мога ли да дам на моето бебе зърнени храни като боб, леща, нахут, грах? Дали то ще бъде алергично към бобовите и зърнени храни? Как да приготвя бобовите храни за моето бебе? Здравословни ли са бобовите храни за бебета?"

yesНека се опитаме да отговорим...

Бобовите храни и най-вече бобът има изключително висока хранителна стойност на белтъчини, желязо, фибри, въглехидрати и т.н добри мазнини, съдържат витамини от групата В, витамин С и витамин К. Бобовите храни са чудесна основна храна, тъй като осигуряват хранителни вещества, подобни на тези в месото.

yesПреди да захраним малчо с бобови храни, важно е да знаем:

Бобовите зърнени храни нямат в състава си вещества, към които хората обикновено да са алергични, така че е малко вероятно вашето бебе да има алергия към боба, граха, лещата и нахута. 

Внимавайте! Соята също е зърнена култура, но тя е топ алерген и може да се намери в много преработени храни.

Признаците на хранителна алергия включват уртикария, сърбящи кожни обриви, подуване, гадене, повръщане и диария. Ако забележите някой от тези симптоми при вашето бебе, се свържете незабавно с педиатър. 

yesКак да сервираме на бебето бобовите храни?

Всеки път, когато захранвате бебето си с нова зърнена храна, се стремете да я сервирате сутрин или на обяд, като направете режим на захранване в продължение на три до пет дни, преди да дадете друга нова зърнена храна. 

Захранване на бебето – кога е време за твърда храна

Първоначално въведете бобовите храни под формата на пюре. Поставете ги в блендер или кухненски робот, добавете малко вода и разбийте всичко заедно. Добавете още течност, ако е необходимо, за да получите най-добра консистенция.

Когато бебето ви порасне и способността му да движи храната в устата си и да преглъща се подобри, можете да го храните с натрошен бобови зрънца, вместо с пюре. След като вашето мъниче е в състояние да хваща парчета храна между пръстите си около 8 до 10 месечна възраст, можете да го храните с варени цели зърна.

Хумус (направен с пасиран нахут) е вкусен дип с високо съдържание на протеини, който е добра закуска за бебета и малки деца. Хумусът, купен от магазина, обикновено има добавен лимонов сок и подправки, които не се препоръчват за бебета под една година поради опастност от други алергени съсставки. Ако искате да дадете на бебето си хумус, най-добре е да го направите сами у дома без лимонов сок и подправки, които биха раздразнили бебешкото стомахче.

Психолог споделя: Поколенията преди нас са се облягали на силни родови връзки и семейните ценности са били на почит, а сега...

Пюре от грах - мощен източник на хранителни вещества, съдържащ витамини А и С, желязо, протеини и калций.

Пюре от леща – подсигурява достатъчно количество фибри, манган, необходимите количества мед и витамин В1 и необходимата за бебето фолиева киселина.

Може да опитате следните комбинации от рецепти с боб за вашето бебе на възраст над  6 - 8 месеца:

  • Пюре от зелен фасул с моркови;
  • Пюре от зелен фасул и ориз;
  • Пюре от червена или жълта леща;
  • Пюре от грах с моркови.

Текст: Milenita May