Не, не става дума за бебе, родено преди минути, нито пък за дете, появило се на бял свят през пролетта. В случая „зелени” шеговито наричаме мъничетата, които още от първите си дни живеят природосъобразно.

Дори и ниските стойности на замърсяване на въздуха вредят на здравето ни

Това звучи като най-естественото нещо на света, но всъщност се оказва, че разглезени от удобствата на модерния консуматорски свят, невинаги се замисляме за връзката с природата. А за бебето тя е много по-силна, отколкото за нас, така че защо не се възползваме от общуването си с него, за да си създадем някои добри навици? Ето и няколко идеи...Екоревю
Бебешките дрешки са очарователни: имат миниатюрни декоративни джобчета, „усмихнати” апликации на мечета, шеговити надписи, предназначени за умиление на възрастните. Хубаво обаче е при избора на тоалет за малкото съкровище да вземем предвид не само дизайна, а и материята. Вярно, че полиестерът по-бързо изсъхва и по-малко се мачка, но за да може кожата на мъничето да диша, по-добре е да се спрем на естествените тъкани – памук, лен, вълна. Още по-сполучливият избор е сертифицираният биотекстил.

Във вашия дом: 62 токсични химикала, скрити в почистващите продукти

Твърде много вещи
Детските магазини и сайтове ви изкушават с всякакви модерни джаджи в помощ на отглеждането на дете. Преди всяка покупка обаче е добре да се запитате наистина ли ви са необходими контейнер за еднократни пелени, специален отцедник за шишета...?! Комфортът на бебето, разбира се, е много важен, вашето удобство – също. Но може и никога да не ви се наложи да ползвате някои технологични постижения, а други бихте могли спокойно да замените с нещо по-практично и мултифункционално. Всеки пластмасов предмет, от който се откажете, ще спести пари на вас и трудно разградими отпадъци на природата.Втори шанс
Има начин да се снабдите с различни бебешки джаджи, без да нанасяте допълнителна вреда на природата. Ваши приятели с вече поотраснали деца могат да са ви полезни и да ви продадат на изгодна цена или дори да ви отстъпят уреди и приспособления, които вече не ползват. Така, вместо да купувате от магазините още предмети, които след година-две ще се превърнат в отпадък, удължавате живота на вече купените. По този начин можете да си набавите почти всичко: от столче за кола, люлка и количка до помпа за кърма. А да не забравяме и красивите дрешки, които, поради бързото порастване на собственика им или защото употребата им се разминава със сезона, понякога са обличани едва 2–3 пъти.

Зелената стълба и опазването на околната среда

Пеленачни дилеми
Пелените за еднократна употреба са едно от улесненията в индустриалния свят, за които милиони майки по света са благодарни. Еколозите обаче напомнят, че за направата на стандартната пелена за еднократна употреба се използват пластмаса и полимери, за чието разграждане в естествена среда са необходими стотици години. И тук идват на помощ пелените за многократна употреба. Те представляват симпатични гащички в комбинация с попиваща подложка, която се подменя. Има органични (от памук, коноп и бамбук), както и от микрофибър.

 Пътешествие към по-устойчиво бъдеще

Обикновено можете да ги откриете в онлайн магазините. Вярно, че покупката на няколко подобни пелени и подложки изисква по-солидна инвестиция, но тя ще ви се отплаща във времето и ще ви спести купуването на безброй пакети пелени за еднократна употреба. А ако прането на гащички не може да ви спечели за зелената идея, има и друг, макар и по-скъп вариант: екопелени за еднократна употреба от биоразградими материали (целулоза и биоразградима пластмаса), чиито молекули напълно се абсорбират от околната среда без токсични ефекти.

Красота от елините
Авторитетни компании непрестанно се конкурират в специализираната бебешка козметика. Няма нужда да ви убеждаваме да предпочетете биопродуктите, за производството на които са използвани само естествени суровини. Ще ви напомним обаче и за един много прост и проверен през годините вариант: зехтина. Той се грижи чудесно за мекотата на бебешката кожа след баня, добър приятел и на майката, когато иска да запази еластичността на кожата на корема и гърдите по време на бременността и на кърменето.

Безупречна чистота
В къща с малко дете чистотата е мисия колкото трудна, толкова и важна. Не по-малко важно обаче е и как се постига. Оказва се, че много от ефикасните почистващи препарати съдържат опасни вещества. Често те са на основата на белина, а нейните изпарения могат да предизвикат симптоми на астма. Оттичането й в канализацията пък замърсява водите и почвата. А част от аерозолните почистващи препарати съдържат летливи органични вещества, които могат да доведат до главоболие, сънливост и други неразположения. За да избегнете рисковете, потърсете в екомагазините органични препарати, а може да се доверите и на методите за почистване, познати на бабите ни: сода бикарбонат, оцет, лимонов сок и др.

На въздух
Независимо дали ще се възползвате от тези съвети, не забравяйте най-важното, за да расте детето ви в синхрон с природата – общуването с нея. При всяка възможност излизайте навън, не само в идеално слънчево време. Изминавайте колкото може по-дълги разстояния, бутайки бебешката количка, вместо шофирайки кола с бебе на задната седалка. Ходете извън града, носейки детето в кенгуру или още по-добре – в слинг. Оставяйте малките крачета да тичат боси на горската поляна и не се притеснявайте, че малчуганът ще поизцапа палавите си ръчички с пясък, пръст или трева.Море от играчки
Да, щандовете с играчки изглеждат безкрайни, но ако държите на екопринципите, ще подминете повечето от тях. Защото най-многобройни и разнообразни са пластмасовите камиончета и кукли. Много по-добър е изборът на играчки от естествени материали. Бихте могли да откриете чудесни дървени колички, влакчета, игри от разноцветни модули (добра тренировка за комбинативното мислене), както и кукли от плат (тях търсете в магазините за авторски предмети). Освен че са екологични, ценността им е и в това, че при направата им някой е вложил душа в тях. Е, едва ли ще успеете напълно да опазите детето си от чара на пластмасово-металните полицейски джипове или на розовите говорещи кукли – избирайте висококачествени, за да са част възможно най-дълго от игрите на детето.

Ана Кашкавалджиева