Д-р Виолета Чернодринска, началник на Детско очно отделение, УМБАЛ „Александровска“, и управител на Детска очна клиника „Визус“, пред сп. „9 месеца“

„9 месеца”: Кои са най-често срещаните проблеми при зрението в кърмаческата възраст?


Д-р Виолета Чернодринска:
В кърмаческата възраст най-честите проблеми са дакриоциститът, вродените очни заболявания и кривенето на очите – т.нар. кривогледство или страбизмът. Дакриоциститът представлява запушване на слъзното каналче. Той е доста разпространен. Когато детето е родено преждевременно, при него може да има заболяване, наречено ретинопатия на недоносените. Много важно е бебето да започне да се преглежда още след четвъртата седмица след раждането му, за да се избегне развитието на това заболяване. И профилактичните прегледи на очите на децата да се правят още в кърмаческата възраст, т.е. около шестия месец. 

Как може да се разбере дали зрението на бебето се развива нормално?
Ако очите на детето се развиват нормално, няма причина зрението да страда. Зрението – т.е. колко детето вижда, може да се установи, когато то започне да говори. Но дотогава има методи за изследване на очите на кърмачетата, чрез които може да се прецени дали зрението е нормално, или има някакво увреждане.

Вие вече споменахте, че след  шестия месец трябва да се прави профилактичен преглед на зрението на бебето, но много от педиатрите не го препоръчват като задължителен.
За съжаление това е всеобщ проблем и ние, офталмолозите, доста активно убеждаваме педиатрите и личните лекари да съветват родителите да направят профилактичен преглед на зрението на детето си, веднага след като то се роди.