Някои майки се тревожат, ако фонтанелата на бебето остане по-дълго време отворена (след 1-годишна възраст). Други пък се притесняват, че се е затворила по-рано...

Коя е причината?
Една от причините за ранното затваряне са някои особености в регулацията на калциево-фосфорната обмяна, за която важно значение има приемът на витамин D. Има и други причини, като прекаран енцефалит (възпаление на мозъка), вродена микроцефалия (малък череп) и някои наследствени заболявания. Ранното затваряне на фонтанелата спира растежа на черепа и така намалява пространството в него. Това възпрепятства развитието на детския мозък.

РЯЗАНЕ НА НОКТИТЕ НА БЕБЕТО - КАК И КОГА

Ролята на витамин D
Витамин D се приема с храната или се образува в кожата под влияние на слънчевите лъчи. Витамин D се различава от другите витамини по това, че с помощта на някои ензими в организма той се превръща в активно съединение, наречено витамин D-хормон. Този хормон увеличава калция и намалява фосфора в кръвта и контролира отлагането им в растящите кости.

ДА СБЪДНЕШ МЕЧТАТА СИ ЗА ТРЕТО ДЕТЕ НА 40 ГОДИНИ

Средните дневни нужди от витамин D са 400 Е. Те се осигуряват чрез храната и най-вече чрез образуването на витамина в кожата на детето. Особеното обаче е, че потребностите от витамин D са различни поради разлики в обмяната на витамина или поради разлики в начина на отглеждането на бебето. При някои деца тези нужди са по-големи от 400 Е дневно, а при други – по-малки. Затова при деца с по-малки нужди от витамин D фонтанелата може да се затвори по-рано и обратно – при по-големи нужди (особено ако те не са осигурени) тя остава отворена и след 1-годишна възраст.

Кога да се увеличи/намали количеството?
В някои случаи се налага да се приема по-голямо количество витамин D. Например, ако кърмачето боледува често и не се извежда редовно навън. Или пък, ако бебето не се захрани навреме с храни, съдържащи витамин D – яйчен жълтък, зеленчуково пюре с месо, риба и черен дроб, или ако детето много бързо наддава на тегло.
Количеството на витамин D може да се намали, ако фонтанелата на детето е затворена по-рано, ако то се извежда всеки ден навън и се отглежда и храни правилно.
Доверете се на вашия педиатър да определи какви дози витамин D са подходящи за вашето дете в зависимост от индивидуалните му нужди. Приемането на по-голямо количество витамин D може да доведе до интоксикация и да повиши отделянето на калциеви соли с урината, което да причини образуване на песъчинки в бъбреците.

ШЕФ СИЛВЕНА РОУ СЪС СЪВЕТИ ЗА ЗАХРАНВАНЕТО

Обикновено дневните нужди от 400 Е витамин D се покриват чрез приеманата храна и редовното извеждане навън. Ако потребностите от витамин D са по-високи и той не се приема допълнително, може да се появят симптоми на рахит. При по-малки дневни нужди и при малка или затворена фонтанела не се препоръчва профилактика с витамин D.

Знаете ли, че...
Бебетата се появяват на бял свят с няколко фонтанели (меки участъци на главичката, които по време на раждането позволяват на костните плочи на черепа да се огънат, за да може главата да премине през родилния канал), но две от тях са най-известни – голямата и малката. Голямата има форма на ромб, разположена е върху темето – между челната, тилната и теменната кост на черепа, и приблизително към 18-ия месец би трябвало да се втвърди. Малката е с триъгълна форма, намира се на тила и би трябвало да се затвори към третия месец. Прекалено ранното зарастване може да се дължи на неправилно хранене и на излишък на калций, а прекалено късното може да е сигнал за рахит и за липса на витамин D. И в двата случая е задължително да се направи консултация със специалист.