Рязането на ноктите често е стресираща ситуация за родителите, дори когато не го правят за първи път. Ноктите на бебетата са наистина меки, но са остри и могат лесно да надраскат лицето. За да избегнете това, е необходимо редовно да ги подрязвате.

Съвети за рязане на бебешките нокти:

Използвайте специална нокторезачка или ножичка и внимавайте да бъдат остри. Тъпите приспособления ще ви затруднят. Добре е да извършвате процедурата след къпане, за да омекнат ноктите още повече. Много родители предпочитат да режат ноктите на бебето, докато то спи. Да, спящите мъници мърдат много по-малко. При много бебета докосването на студения метал по върховете на пръстите причинява дискомфорт. Това ще избегнете, ако леко затоплите нокторезачката, като известно време я държите в ръка. Хванете здраво пръста на бебето, за да не мръдне и натиснете върха на пръста надолу, за да си направите място за по-лесно отрязване на нокътя.

ШЕФ СИЛВЕНА РОУ СЪС СЪВЕТИ ЗА ЗАХРАНВАНЕ И ХРАНЕНЕ НА ДЕТЕТО

Опитайте се да режете ноктите, следвайки естествено закръглената линия, за да не оставите остри краища, с които бебето може да се одраска. Внимавайте да не отрежете твърде много, за да не нараните бебето. Ако обаче се случи да го порежете, със сигурност ще се чувствате ужасно, но не се обвинявайте - това е нещо, което се е случвало на много родители. Просто измийте мястото с вода, притиснете с чиста кърпичка и задръжте за няколко минути, а кървенето бързо ще спре. Не се препоръчва да поставяте лепенки, защото те много лесно могат да се окажат в устата на бебето. Ноктите на краката растат по-бавно, но все пак трябва да следите тяхната дължина и редовно да полагате грижи, като ги подрязвате.

БИБЕРОНИ ПРИ МОМЧЕНЦА

В крайна сметка се опитайте да не се страхувате. Това е нещо, през което всеки родител трябва да премине.