Според ново проучване на университета Уисконсин-Мадисън (утвърдил се като международен център по изследване на стволови клетки) бибероните могат да затъпят емоционалното развитие на малките момченца. По подобие на „гипсиращия“ ефект на Ботокс, те сковават израженията на лицето и затрудняват имитирането на емоции от малчуганите, така необходимо за здравословното емоционално развитие на едно дете.

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ НА ДОВОЛНИТЕ И ЩАСТЛИВИ БЕБЕТА

Чрез 3 отделни експеримента, проведени от  университетските психолози сред група от 6- и 7-годишни момченца, се установява, че децата често използвали биберон в ранните си години са най-неспособни да имитират показаните им на видео емоционални изражения на лицето. В друга група с млади мъже(20-25год.), които според спомените на родителите им също често използвали биберон като малки, се наблюдават значително по-ниски резултати на тестове за емоционална способност в сравнение с тези на останалите им връстници. 

Според психолози този резултат е много сходен с последиците от Ботокс процедурите, които парализират лицевите мускули, намаляват разнообразието на изразяваните емоции и често подложилите се на тях срещат трудности при разпознаването на емоциите зад чуждите мимики. Водещият автор на изследването д-р Паула Ниедентал обяснява : „Изследванията [върху Ботокс] ни накараха да се замислим за критичните периоди на емоционално развитие, като детството. Мислейки какво показва другия, всеки сам създава част от чувството. Така че какво става като винаги имаш нещо в устата, което ти пречи да имитираш и да се свързваш с мимиките и лицевите изражения на родителите си или на този, който се грижи за теб?“

НАЙ-КРАСИВИТЕ ИМЕНА НА ЦВЕТЯ ЗА МОМИЧЕТА

А относно момиченцата?! Изследването отчита никакъв или много малък „биберон-ефект“ върху емоционалното развитие на малките дами, което се дължи на факта, че те се развиват по-рано и различно от другия пол, което им позволява да постигнат значителен прогрес в емоционалното развитие още преди да използват биберон или въпреки това.

РОДИХА СЕ ТРИ БЕБЕТА С ЕДНАКВИ ИМЕНА

Все пак, това не значи да изхрвърлим всички налични биберони. Д-р Ниедентал пояснява, че употребата им през нощта е абсолютно безвредна, тъй като това не е „време за опознаване“.