ПЪТЯТ 

Процентът на двойки с репродуктивни проблеми в днешно време не спира да расте. Инвитро клиниките са препълнени. Пред кабинетите на репродуктивните специалисти се чака с часове. Диагнозата ендометриоза е една от причините за безплодие при жените, която става все по-често срещана. 

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

Ендометриозата е естрогенозависимо състояние, което се свързва с тежка болкова симптоматика, прекомерно обилна менструация, храносмилателни проблеми, проблеми с концентрацията, депресивни състояния и не на последно място проблеми със забременяването. При не малко жени с тази диагноза се наблюдават трудности със зачеването. Често жена с ендометриоза преминава през множество терапии и интервенции, в това число лапароскопско отстраняване на ендометриозните лезии, хормонални терапии, понякога инвитро процедура, за да постигне бременност. Емоциите, които се вихрят в съзнанието ѝ също не са за пренебрегване – страх, съмнение, неувереност.

Бременността често се възприема като крайната цел по този път, но дали е така? 

НАЧАЛОТО 

Както разбрахме от предишната статия, бременността облекчава симптомите на ендометриоза при голяма част от жените. Това е времето, когато цикълът ни е естествено спрял за 9 месеца, хормоните обикновено са в нормални граници, съответни за бременността и ако преди това сме преминали операция за премахване на ендометриозни лезии, си осигуряваме една добра профилактика против сраствания.

Мощна, сурова, отворена и любяща - красотата на кърменето, представена в снимки

Това е подходящ период, в който да се подготвим какво всъщност ни очаква по време на раждането и с идването на новото човече у дома. Много от нас са научени да се страхуват от процеса на раждане. Казвали са ни, че много боли, че болката не може да се сравни с нищо, но… Да, има и „но“. Природата се е погрижила да преминем през този процес успешно и същевременно, това преминаване да ни даде увереност, че имаме силите да встъпим в новата си роля – ролята на майка. Вече има добри курсове за подготовка за раждането. Въпреки че нито един курс не може напълно да ни подготви за реалността на едно раждане, е хубаво да сме информирани за това какво ни очаква. Както ние, така и партньорът ни. Да, жената е тази, която ражда, но подкрепата и спокойствието от страна на партньорът ѝ са от решаващо значение за развитието и изходът на раждането. 

Хубаво е, че вече в много болници допускат присъствието на бащата и на дула по време на самото раждане. Дулата е жена, която е специално обучена да: 
•    оказва емоционална и физическа подкрепа на раждащата жена;
•    предлага техники за комфорт и обезболяване, масажи и пози, които облекчават и усилват прогресирането на раждането;
•    разяснява възможните практики и процедури в болницата;
•    подпомага за естествения процес на кърмене.

  • Защо естественото раждане и дългото кърмене са важни за нас, като жени с ендометриоза? 

Секциото, макар и представяно за рутинна процедура, е коремна операция и носи своите рискове. Всяко рязане в областта на малкия таз води със себе си риска от разпространение на ендометриозна тъкан. Като се отчете и факта, че се реже и самата маточна стена, стои и вероятността от вторично предизвикана ендометриоза. Има случаи на ендометриозна тъкан в белег от секцио. И не на последно място раждането със секцио може да повлияе негативно на процеса на кърмене, който за жените с ендометриоза е от изключително значение. Изключителното кърмене, без даване на добавки от адаптирано мляко, води до спиране на цикъла на жената за още шест месеца до година и половина, което е най-добрата профилактика за ендометриоза. 

Кърмене - практически урок на живо с Мария Евгениева

  • Какво да правим, ако се налага секцио?

Има случаи, когато раждането с Цезарово сечение е наложително по здравословни причини и е добре да имаме и тази възможност предвид, за да сме подготвени и да реагираме адекватно. В случай, че се налага секцио по медицински причини, е важно да информираме екипът, който ще извърши секциото, че имаме диагноза ендометриоза. От друга страна, вече споменахме, че раждането чрез секцио затруднява стартът на кърменето. Добре е да обсъдим това с дулата, ако сме избрали такава или да се свържем с консултант по кърмене. Вече има доброволни консултанти по кърмене към националната асоциация „Подкрепа за кърмене“, които могат да съдействат за успешен старт на кърменето. В случай, че състоянието го налага, те могат да ни насочат и към професионален консултант по кърмене, с който да обсъдим притесненията си. Често срещана комбинация от състояния е ендометриоза и тиреоидит на Хашимото. Добре е да имаме предвид, че проблемите с щитовидната жлеза влияят пряко на производството на кърма, а вече казахме, че дългото кърмене е важно при диагноза ендометриоза. Това е добра причина да се свържем с професионален консултант по кърмене.

С БЕБЕТО У ДОМА

Контракции, раждане, щастието да прегърнеш бебето си, един, два, три дни в болницата и преди да си разбрала вече сте у дома, но вече трима. Нищо и никой не може да ни подготви за този момент, независимо през колко курсове сме преминали и колко книги сме изчели. Всички домашни задължения си стоят или в добрия случай са поети частично от половинката. Но в този момент идват липсата на сън, стресът дали се справяме, страховете за бебето – храни ли се достатъчно, наддава ли добре, защо спи, защо не спи и още и още. А този водовъртеж от стрес и емоции се отразява пагубно върху успешното кърмене.

След тежка загуба на бременност, Криси Тейгън и Джон Леджънд посрещнаха третата си рожба

  • Какво е важно за успешното кърмене?

•    Контактът с бебето – Особено в първите часове след раждането, разбира се и след това е изключително важно майката и бебето да са заедно. Това подава сигнали към тялото, че бебето вече се е появило и производството на кърма трябва да започне.
•    Позиция на бебетоВажно е бебето да засуква добре, за да може да изпразва гърдата. Така няма задръжка на мляко, което може да доведе до инфекции и същевременно се дава сигнал, че има търсене на кърма.
•    Честотата на кърменеКолкото по-често суче бебето, толкова повече сигнали получава тялото ни, че „търсенето“ е повишено и „предлагането“ трябва да се увеличи.
•    Спокойствието на майката – Както по време на самото раждане, така и в периода на кърмене, емоционалното състояние на майката е от съществено значение. В периоди на стрес природата е приоритизирала личното ни оцеляване и всички странични процеси спират, както раждане, така и лактация.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Списъкът продължава и въпреки това е важно да помним, че в момента на раждането на детето ни сме се родили и ние в една нова роля – тази на майка. И освен цялата информация, до която имаме достъп чрез съвременните технологии, природата ни е дала нещо по-важно и то се нарича майчин инстинкт. Когато му вярваме, той успешно превежда и нас и бебето ни през много ситуации, които отстрани изглеждат сложни.

  • Какво да правим ако нямаме достатъчно кърма?

•    Цедене – Вече няколко пъти споменах за пазарният принцип на търсенето и предлагането. Звучи ли смешно? Може и да е смешно, но е факт. В това отношение тялото на майката има идеално устроен механизъм, за да засече какво количество кърма се търси и да го произведе. Чудите ли се как някои майки кърмят по 2 или 3 бебета едновременно? Тук работи точно този принцип. С една уговорка. Това правило не е в сила през първите 40 дни след раждането. Това е критичният момент, когато тялото ни все още не е на ясно дали трябва да храни едно бебе или пет и за да осигури оцеляването на всички бебета, произвежда кърма на пълен капацитет. В този период е от особено значение гърдите да се изпразват добре. Новороденото бебе лесно се уморява и често заспива по време на кърмене, затова е добре да обмислите и допълнително цедене с помпа за кърма, поне в този период.
•    Дохранване на бебето – Ако бебето не суче добре, може да се наложи да го дохранвате. Добре е да изцеждате кърма и да я додавате с шише с клапа, което имитира сученето от гърда. Към момента на българския пазар има само една марка, която предлага такива шишета. Добър алтернативен вариант е да дохранвате на гърдата с помощта на сонда. Можете да намерите подробности за метода в интернет. По този начин, освен че няма опасност бебето да се отбие само, защото с шишето му е по-лесно, гърдите се стимулират допълнително, за да се увеличи количеството кърма.
•    Други методи – Алтернативни методи, които са от помощ са моксотерапията, билковите чайове и някои хранителни добавки. 

o    Моксотерапията е метод на нагряване на определени точки на дланта с бездимна мокса, който може да се прилага лесно у дома. 
o    Чайовете предназначени за кърмачки могат успешно да помогнат за увеличаване на количеството кърма и за подобряване на рефлекса на потичане.
o    Има някои подправки, които се предлагат под формата на хранителна добавка и също увеличават количеството кърма. Една такава добавка е подправката сминдух или Fenugreek. Относно нея е добре да знаете, че тя влияе на работата щитовидната жлеза и не се препоръчва при тиреоидит на Хашимото или други състояния на щитовидната жлеза.   

Вътреутробно развитие на плода - кога започва да чува бебето

  • И малко за дългото кърмене – докога? 

Вече сме наясно за ползите, които носи дългото кърмене, както за нас, така и за бебето. Но все пак стои въпросът докога? Тук отговорът няма как да е еднозначен и за всяка двойка майка и бебе е различен. И той звучи така: докато е приятно за майката, не ѝ тежи и бебето го иска. Не е добре да си поставяме задължителни условия, в които, ако не се впишем, ще се чувстваме непълноценни. Дори да кърмим само два или три месеца, това не означава, че ендометриозата ще се върне на четвъртия, нито означава че не сме добри майки или че бебето ще страда. Бебето на първо място има нужда от любов, грижа и докосване. Бебето идва при нас в определен момент от развитието ни, за да преминем заедно през определени опитности и да се поучим от тях и това е най-доброто, което може да се случи.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ 

Бременността, раждането, кърменето и отглеждането на дете не са самоцел за лечение и профилактика, а животопроменящ процес, в който трябва да се навлезе осъзнато. Независимо дали ще родим естествено или със секцио, дали ще кърмим дълго или ще храним бебето от шише, ние вече не сме старото си аз, ние сме встъпили в нов период в живота си, който изисква нови умения, нови способности и нов вид емоционалност. А те не идват с магическа пръчка, учим ги стъпка по стъпка с всеки нов етап от развитието на детето ни. Да, понякога бъркаме, съжаляваме, обвиняваме се, но пътят е само един – напред към следващото предизвикателство, с намерението да сме по-доби хора, приятели и родители.

enlightenedИзточници:
„Раждане с любов“ – Олга  Дукат (https://www.olgadukat.com)
„Всичко за кърменето, или почти всичко, но практично“ – Христина  Янева (Хедра) (https://xedra.wordpress.com/)
„Асоциация на българските дули“ (https://www.bgduli.com/what_is_doula) 
Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ (http://www.podkrepazakarmene.com/) 
„Су-джок и моксотерапия“ (https://www.mediks-bg.com/)