Издателство "Изток-Запад" има чудни новина за всички родители! Две НОВИ безкрайно полезни и много практични книги излязоха от печат. Ето и кои са те: 

  • „365 сензорни игри, съвети и упражнения за деца от 0 до 5 години“ – това е книга с 365 идеи за занимателни игри, полезни масажи и ефективни упражнения за двигателно и речево развитие. Подбрани от практиката на опитния ерготерапевт Илияна Хинова, те помагат на мъниците да напредват с лекота и канализират енергията им по идеалния за възрастта начин.

Вече в книжарниците: две чудесни книги за мама, татко и дете

Книгата ще ви помогне да положите основите на пълноценно двигателно развитие и добро езиково усъвършенстване на детето си. Тези дейности също ще допринесат за неговата емоционална регулация, координация и концентрация. Тази увлекателна и практическа книга е подходяща както за родители, така и за професионалисти в различни области: педагогика, ерготерапия, логопедия, психология и др. Взимайки я в ръце, може да сте сигурни, че ви предстои едно приятно пътешествие в света на хармоничното и пълноценно детско развитие!

За автора

Илияна Хинова притежава магистърска степен по социална психология, квалификация поначална училищна педагогика и е докторант по педагогическа и възрастова психология. От 2021 г. е дипломиран ерготерапевт. Повече от 12 години работи с деца и родители в различни частни и държавни организации, които ѝ помагат да види трудностите и предизвикателствата пред децата и техните родители. 

Николай, едва в четвърти клас, а вече издал втората си книга

Илияна работи като ерготерапевт към един от регионалните центрове за подкрепа на приобщаващото образование в страната. Ерготерапията предоставя подкрепа за деца, които изпитват трудности с координацията, съсредоточаването и организацията на различни дейности. Тя помага при конкретни трудности, свързани с ученето и вниманието, с които децата се сблъскват в детската градина, в училище и в ежедневието си.

  • „Съзнателно родителство“ от създателката на блога „За Майките и Хората“ и майката на три деца Елена Петрова – книгата помага на родителите да се погрижат за собственото си психично, емоционално и физическо здраве, за да могат да дадат най-доброто на децата си. Защото: „Ние не възпитаваме децата си, ние израстваме заедно с тях“.

За автора

Елена Петрова е майка на три деца. Завършила е право в Софийския университет. В момента се обучава за психолог в магистърска програма „Психология на здравето“ в Софийския университет. Автор е на книгата „Очакваме близнаци“ (един вълнуващ и полезен пътеводител през най-предизвикателния период в отглеждането на близнаци – бременността, раждането и първата година), на статии в областта на родителството, както и на фейсбук страница с над 12 хиляди последователи, посветена на осъзнатото родителство и възпитанието – „За Майките и Хората“. С тънък психологически усет и широкия публицистичен размах на юрист авторката успява да синтезира с лекота различни идеи от областта на осъзнатото родителство и да поднесе на родителите „букет“ от възгледи и нагласи, които могат коренно да променят погледа им към родителството.

За да разбираме и възпитаваме по-добре децата си, първо трябва да опознаем и разберем по-добре себе си. Да превъзпитаме своето вътрешно дете. Да се научим да се приемаме и обичаме. Да изцелим травмите си. Да се превърнем в зряла, отговорна, спокойна и емоционално интелигентна личност, която не търси стойност и себеутвърждаване отвън – чрез другите. Когато се променяме и изцеляваме, ние променяме и изцеляваме връзката с децата си. – Елена Петрова

Написах тази книга не от позицията на специалист – психолог, педагог, експерт по детско развитие, а от позицията на родител, чиито разностранни търсения в полето на психологията, родителството и личното усъвършенстване ми позволиха да си съставя една по-многостранна и пъстра картина на родителството и да открия връзки и системност там, където тесните специалисти виждат отделни детайлни фрагменти.

Откъс от книгата

Как да станем по-добри родители? Като превъзпитаме себе си. Децата просто отразяват онова, което виждат в нас. Ако търсим в тях причините за проблемите, които срещаме във възпитанието им, пропускаме да забележим, че те само изваждат наяве собствените ни слабости. Децата са ярки прожектори, които осветяват нашите травми и уязвимости, помагайки ни да ги видим по-ясно, да ги осъзнаем, преработим и да израснем.

Позитивните емоции на майката спомагат за нормалния растеж на бебето

Не можем да им дадем това, което самите ние нямаме. Ако се погрижим за собственото си щастие и личностно израстване, това автоматично ще се предаде на децата ни. Ако сме модел за смислен и пълноценен живот, а не за саможертви и мъченичество, ще освободим децата си от бремето на „нашия неизживян живот“. Най-добре се възпитава чрез личен пример.

Какъв е вашият?