Точно когато животът ви се е подредил, се ражда детето. Очакват ви изненади, за които никога не сте се осмелявали да мечтаете. Предлагаме ви разказа на нашата читателка Фани Радкова.

В живота ми Преди бебето имаше бюфет, в който бяха подредени старинни чаши за вино на прабаба ми. Сутрин се оглеждах в огледалото, под което бяха шестте вида червила, предназначени да отразяват различните нюанси на настроението ми през деня. И така един ден тестът за бременност се оказа положителен


Чудесно! На 29 години не е рано, а и Васко е подходящият партньор. Изчетох всички книги за бременността и “9 месеца”, разбира се, посещавах училище за бременни. Бях сигурна, че няма да съм като жените, на които животът им коренно се променя само защото имат бебе. Вероятно това беше причината да ме очакват изненади, за които се оказах неподготвена.
Много ми се иска да ги споделя с повече бъдещи майки, поради което се обърнах към любимото ми списание (изглежда, не съм чела внимателно всичко в него, защото установявам, че за много неща то ме е предупреждавало!)

Понякога майчината любов идва по-късно, но винаги е силна. Раждането на детето ми беше трудно, по едно време ми се прииска всичко да спре и да си тръгна към къщи. Въпреки съвета на акушерката да мисля за бебето, аз мислех преди всичко за себе си – за моите болки, за изтощението си, за неистовото желание да поспя.
След всички мъки най-после синът ми лежеше на моя корем – толкова изтощен, колкото бях и аз. Гледах го и мечтаех за леденостудена кока-кола – единственото нещо, което исках в този момент!
След два часа малкото вързопче сучеше от лявата ми гърда, а миниатюрните му пръстчета лежаха собственически върху дясната. Бебето като че ли внимателно ме наблюдаваше с големите си очи и за първи път в живота ми си помислих, че съм готова да умра от жажда за него, ако се наложи.
 

Майките непрекъснато изживяват истински приключения. Таткото се чуди защо тръгвам на пазар с пълна чанта. Ако излизаме с детето за повече от четвърт час, се нуждая от 20 мин за подготовка – биберон и резервен биберон, пелена за еднократна употреба, шише... Вземането на душ също е предизвикателство. Чакаш бебето да заспи и си правиш маска. В това време то се събужда, ти тичаш да го вземеш от креватчето и зарязваш всичко останало…
Отрочето плаче горчиво, защото е изпуснало биберона си. Маската трябва да постои още малко. Бебето реве още по-силно. Гола и мокра лазиш по пода в търсене на биберона, за да го измъкнеш най-после. И това ако не е приключение!
 

Понякога майките изглеждат странно. Разбира се, това не се отнася за Клаудия Шифър или за Джулия Робъртс. Оглеждайки се във витрините, те едва ли виждат онова, което виждам аз. На главата ми стърчи нещо, напомнящо перата на повехнал пресен лук. Спомням си, че съм чела за косопада след раждане при някои жени. Е, аз явно съм от тях. А какво ли е това под очите ми? Смесица от тъмни кръгове и торбички.
 

Временно майките забравят какъв е истинският сън. Затваряш очи и заспиваш? Или се отдаваш на ласки с партньора? Забрави! Известно време (докато бебето престане често да се буди или можете да го поверите на баба и дядо) това е непостижимо за майката. Дълбокият сън е възможен само ако тя се е подложила на зъбна манипулация, придружена от анестезия.
Би трябвало да сте подготвени, че щастливите майки и гордите татковци често стигат до мощни разправии – кой ще смени пелената за еднократна употреба рано сутринта, кое е по-трудно – гледането на бебето или работата по международния проект. Не всички успяват да стигнат до примирие, поради което разделите през първите години на брака са особено чести.
 

Мозъкът променя структурата си. Знам имената на всички деца от групата на моето синче в яслите. Знам къде се продават изгодно пелени за еднократна употреба и как е латинското наименование на цинковата паста. Но не ме питайте за имена на известни политици, писатели, актьори. Може да ги пише по вестниците, но нямам време да чета, защото съм заета с всичко, което изредих по-горе… Мозъчните ми клетки вероятно са променили състава си. Бебетата правят каквото искат. Обикновено бебето суче на големи глътки, заспива сито и доволно. И ето че точно когато се появи вечно критикуващата ме свекърва, то мрънка, върти глава настрана, размахва енергично ръце. Дали пък не е гладно, поема ли достатъчно кърма, чуди се баба му и обявява, че ще потърси познатия й педиатър за съвет, защото майка му е толкова неопитна...
 

От месеци бебето спи винаги между 10 и 12 ч. преди обяд. Докато не поканите по това време новата съседка на кафе. Тогава то се скъсва от рев. Такива ли са всички деца?!
Майките обичат изненадите! Биберони и бебешки шишета между чашите на прабаба ми в шкафа? Къде са? Аз не ги виждам! С любимото червило рисувам вълшебна точка на носа на моето детенце за първото му детско парти. Добре че съседката бързо си тръгна, никак не беше забавно.
Въпросът е дали аз съм се променила?