Думата „майка” е магическа на всеки език. Символ е на живота, който ни е даден. Майката е наш закрилник от най-крехката ни възраст, наш спътник във всеки труден миг, наша опора, вътрешен глас и най-верен съюзник. За да почетат майките, хората по цял свят създават паметници, символ на обич и признателност. Ето една малка част от най-интересните от тях:1. Паметникът на неродените деца в Словакия изобразява жена, която горчиво съжалява за решението си да направи аборт. Полупрозрачната фигурка е нероденото дете, което с чистосърдечна любов и нежност утешава своята разочарована майка.

2. Паметник на кърмещата майка в град Ижевск, Русия. Тази реалистична скулптура в класически стил предава спокойната увереност на отдадената майка. Универсален образ, който може да се отнесе към всяка епоха и всяко географско място.

3. Паметник на кърмещата майка във Виетнам. Скулптурната група пресъздава традиционен за страната образ от всекидневието на една майка с характерния начин на носене на бебето. Разположена в градска среда, тя напомня основната ценност на всяка култура – майчинството.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО
 
4. Паметник на кърмещата майка в Рейкявик, Исландия, на известния исландски скулптор Asmundur Sveinsson. Статуята е разположена в парк, в който има цяла група скулптури, посветени на тази тема. Композицията изразява закрила, отдаденост, но и напрежение, което внушава идеята, че майчинството е и жертва.

5. Скулптура на кърмеща майка в Пекин, Китай. Широката усмивка на майката и детето, което се катери по лявото рамо на жената и се опитва да привлече вниманието й, напомнят за щастливите и понякога дори комични мигове на майчинството. Преувеличените форми на майката изразяват идеята за плодовитост.

6. Скулптура на „Щастливата жена” в Ню Орлиънс, САЩ. Паметникът изобразява ролите на мъжа и на жената в семейството – той да набавя доходи, тя да отглежда децата.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ - кога ще се роди бебето

7. Паметник на майката в Тюмен, Русия. За всяко дете майката е център на света. Цялата отговорност лежи върху раменете й и затова скулпторът е решил да изобрази само майка, без баща.

8. „Майка с дете” в ботаническата градина на Псков, Русия. Фигурите изразяват хармония и спокойствие. С гранитната скулптура се цели да се покаже, че градът е подходящ за млади семейства и отглеждане на деца.

8
9. Тази фигура е една от дванадесетте скулптурни композиции на тема „Майчинство”, които са направени в Зеленоград, Русия, с цел да дават добър пример на младите семейства да създават и отглеждат деца.

10. Скулптура в Лондон, Великобритания. Статуята е на гола бременна жена, без ръце и крака. Фигурата, висока 12 метра, е изработена от мрамор. Дело е на скулптора Марк Куин, който помолил приятелката си Алисън да му позира, тъй като според него хората с увреждания са по-слабо представени в изкуството.

 10

11. Паметник на майката в Ростов на Дон, Русия. Включва жена, дете и гълъб. Голото дете символизира беззащитното детство, гълъбът е символ на мира, а жената е защитницата на децата.

12. Пластика в град Томск, Русия. Композицията е в авангарден стил и представлява майка с бебе в корема. Според легендата, ако жена завърже парцалче на паметника, ще забременее и ще има спокойна бременност. Тъй като паметникът се отрупва, общината го почиства на всеки 9 месеца, за да могат и други жени да си оставят лентичките.

Анимация показва тайнството на зачеването в утробата

13. Паметник на скърбящата майка в град Уфа, Русия. Монументът е израз на уважение към всички майки, които се грижат за децата и семейството и посрещат бедите по време на война.

14. Паметник на майчинството в Москва, Русия. Тази пищна, декоративна скулптура е повлияна от стилистиката на руския фолклор. В същото време наподобява икона и внушава идеята за светостта на майчинството.

15. Паметник на майчинството в Санкт Петербург, Русия. Статуята има не само архитектурно значение като център на композицията сгради – тя е и център в ценностите на обществото и именно затова й е отредено това място. Пресъздаден е един от символичните етапи в развитието на детето – неговото прохождане.
15

16. Статуя в Гагра, Абхазия. Тази скулптура напомня грацията и мекотата на ренесансовите произведения и представлява традиционно решение за парково езеро. Посланието й е, че майчинството е красиво и естествено, както природата.
16

17. Паметник на майчинството в Рио Галегос, провинция Санта Крус, Аржентина. Скулптурата напомня Мадоната с Младенеца, но в осъвременени форми и пропорции. Статуята е въздействаща с това, че изразява едновременно нежност и сила.
17

18. Паметник на майчинството в Гродно, Беларус. „Майката е стабилна опора, но тя е и тази, която ни помага да се научим да летим“, е посланието на тази скулптура.
18

19. Паметник на майчинството в Салар де Уюни, Боливия.
19

20. Скулптура във Фюрт, Германия. Част от архитектурата на сградата, тази статуя внушава идеята за майчинството като основна ценност в традиционното германско общество.
20

21. Паметник на остров Майорка. Класическата скулптура е поставена на традиционен пиедестал – израз на уважение към майчинството.
21

22. Известната скулптура от Фернандо Ботеро на Plaza de la Escandalera в Овидео, Испания. Едрата жена изглежда поразително красива, въпреки преувеличените й размери, а детето на коляното й е щастливо. Пропорциите на майката са неправилни – с масивни крака и бедра, поддържащи относително гъвкава горна част на тялото. Внушението е за щастие и обич – един истински празник на майчината любов.
22

23. Паметник на майчинството в Торемолинос, Испания. Ефирна скулптура, чиито форми сякаш летят в небето. Изразява щастието и забавлението в майчинството.
23

24. Паметник на майчинството в Исландия. Сред суровата и пуста исландска природа тази скулптура изглежда наистина монументално. Майката и детето са устремени смело напред, към бъдещето. Създадена в традиционната митологична исландска стилистика, статуята символизира не само майчинството, но и възхода на нацията. 
24

 

25. Паметник на майчинството в Монреал, Канада. Скулптура, която сякаш е част от всекидневието и е като застинал миг на любов, който трябва да напомни на забързаните градски жители истинските стойности.

25

26. Паметник на майчинството в Нанкин, Китай. Един монумент, изграден в духа на комунистическата естетика и мита за светлото бъдеще. Майката, типично за тази стилистика, е едра и здрава и е истинска опора на нацията.
26

27. Паметникът „Lullaby” в Осло, Норвегия. Красива бронзова скулптура, която недвусмислено изразява нежността на майчината грижа.
27

28. Паметник на майчинството в Южна Каролина, САЩ. Скулптурата е характерна част от парково езеро и в случая изразява движение и динамика.
28

29. Паметник на майчинството в Илинойс, САЩ. Още една скулптура с алюзия за Мадоната и Младенеца. От нея лъхат сила, спокойствие и благоденствие.
29

 

30. Паметник на майчинството в Белек, Турция. Модернистичната скулптура е с намигане – леко окарикатурена, тя е с идеята да повдига настроението.
30

 

31. Паметник на майчинството в Мариупол, Украйна, който се намира пред централния родилен дом на областта. Спокойна и красива скулптура, която материализира мечтата и очакването за дете на бъдещите майки.
31

 

32. Паметник на майчинството в Киев, Украйна. Една интересна скулптура в духа на Пикасо, но в същото време наподобява тотем, с което звучи наистина мултикултурно.
32

 

33. Паметник на майчинството в Стокхолм, Швеция. В тази скандинавска страна майчинството е особена ценност и подобни скулптури могат да се видят на малките „площадчета” в много градски квартали и паркове.
33

 

34. Паметник на майчинството в Алауси, Еквадор. Отново имаме силна и могъща фигура на майката – символ на закрилата. Погледът й е вдигнат нагоре, което определя оптимистичното звучене на скулптурата.
34

 

35. Скулптура в Южна Корея. Идилична, хармонична фигура, материализираща щастливите мигове на майчинството с моментите на съвместни мечти, които остават незабравими.
35

Автор: Антоанета Баева