Алергията към млякото или иначе казано - лактозната непоносимост е широко разпространено състояние в световен мащаб. Лактозната непоносимост представлява състояние, при което организмът не може да разгражда лактозата поради недостатъчна продукция на ензима лактаза, който е отговорен за обработката на млечната захар. Обикновено лактозата се разгражда до глюкоза и галактоза в тънките черва. Макар самото състояние да не е опасно, симптомите могат да предизвикат значителен дискомфорт. Ето какво споделят по темата от Medical News

Koи са рисковите фактори:

Възраст: С напредването на възрастта количеството лактаза намалява, което прави състоянието по-често срещано при юноши и възрастни.


Преждевременно раждане: Недоносените бебета могат да имат ниски нива на лактаза, тъй като клетките, които я произвеждат, се развиват в края на третия триместър.
Заболявания на тънкото черво: Състояния като болест на Крон или цьолиакия могат да увредят чревния епител и да намалят продукцията на лактаза.

Някои терапии за рак: Лактозната непоносимост може да се появи след определени химиотерапии.
 

Признаци на лактозна непоносимост: Признаците обикновено се проявяват между 30 минути и два часа след консумация на продукти, съдържащи лактоза. Те включват:

Диария, гадене и повръщане, газове и подуване на корема

Съвети за справяне с лактозната непоносимост:

  1. Много хора с това състояние изпитват затруднения при консумация на някои млечни продукти, но някои могат да приемат нискомаслени варианти. Постепенното включване на млечни продукти в диетата може да увеличи толерантността. За минимизиране на симптомите може да се прилагат следните методи:
  2. Консумирайте по-малки порции храна – по-малките количества водят до по-малък дискомфорт. 
  3. Използвайте ензим лактаза под формата на таблетки или капки – тези средства без рецепта могат да ви помогнат да консумирате млечни продукти без проблем
  4. Поддържайте балансирана диета – ако намалите млечните продукти, е важно да осигурите необходимите количества калций и витамин Д. 
  5.  

Разликата между алергия и непоносимост към храни

Източници на калций включват:

  1. Броколи и листни зеленчуци
  2. Портокали
  3. Бадеми, бразилски орехи
  4. Соево или оризово мляко
  5. Обогатени с калций продукти

 

За да поддържате нивата на витамин Д, освен от храна като яйца, черен дроб и кисело мляко, е важно да прекарвате време на слънце, тъй като организмът синтезира витамин Д под действието на слънчевите лъчи.