На 26 септември в клуб „Перото“ се състоя пресконференция по повод Световния ден на Фамилната хиперхолестеролемия. Участваха проф. Людмила Китова – началник на Център по превантивна кардиология към Медицински Университет Пловдив, проф.Араман Постаджиян - началник отделение по кардиология към Клиника по кардиология на УМБАЛ "Света Анна" София и Иван Димитров – председател на Федерация „Български пациентски форум“.

В помощ на 6-годишният Тома

Фамилната хиперхолестеролемия (FH) е наследствено заболяване, което се характеризира с високи нива на лошия холестерол, понякога двойно или дори три-четири пъти над нормата при здрав човек.

98-годишна баба се радва на повече от 100 внуци

FH засяга около 1 на 250 души. Това е генетично заболяване, причинено от „грешка“ в нашето ДНК. Това означава, че човек с FH никога няма да успее да разгражда LDL без адекватна терапия. Високите нива на лош холестерол в кръвта водят да запушване на артериите и до инфаркти и инсулти в ранна възраст. Последствията от заболяванията са предотвратими, когато бъде скринирано и наблюдавано цялото семейство.

Казвайте „Обичам те” от мига на зачеването

Според изнесени от проф. Китова данни - 8 милиона деца към момента са носители на Фамилна хиперхолестеролемия и 35 милиона възрастни в цял Свят, като само 10% от тях са диагностицирани. Това превръща заболяването в изключително опасно. Според мнението на проф. Китова трябва да скринираме децата от раждането, защото когато получат първия сърдечно-съдов инцидент вече ще е късно.

Oпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило

Проф. Постаджиян подчерта, че заболяването засяга хората в активна възраст. „Скринингът е изключително важен за пациентите. Личните лекари са част от решението за ранна откриваемост“

.

Двамата специалисти се обединиха около мнението, че е добре да се въведе скрининг при деца около 6-годишна възраст, когато стандартно се правят изследвания преди 1-ви клас. Те дадоха за пример държави близки до нас, в които този вид профилактика вече дава резултат – Словения и Чехия.

Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум“ каза, че страната ни има да направи три важни стъпки в грижата към пациентите с FH. Намаляване на рисковите нива на LDL на стойност под 1.8 - както е в Европа, въвеждане на педиатричен скрининг и лечение на пациен