Когато започнахме да пишем книгата ,,Бъди за пример като успешен родител - 17 доказани принципа”, бяхме сигурни, че един от тях ще е за развитието на потенциала на детето. Именно това е една от отговорностите на нас, родителите - в книгата сме описали защо отглеждането на щастливо дете, развиващо потенциала си, е целта на родителството. Затова избрахме за безплатна глава, която да споделим на сайта на книгата https://badizaprimer.bg именно и тази тема.

Родителите като треньори
Всеки ден родителите са в ролята на треньори - могат да бъдат за това какво е подкрепа, полагане на усилия, положителна нагласа, но и какво е манипулация, ,,сценка”, налагане на волята. Тази роля се случва напълно естествено.

Най-лесно, както сме описали в книгата, е да сме треньори по правилния начин, а това включва три неща:
Средата, която създаваме - тя трябва да улеснява правилното поведение. Както пишем в книгата - да го прави очевадно. В нашето семейство това са били пъзели, борд игри, лост на вратата на кухнята, а отскоро - шведска стена на тавана

Предложенията, които чуваме от децата и които им правим - децата ни предлагат много неща. Може с действия, емоция или да ни кажат. В същото време и ние правим предложения към децата ни. В книгата ясно сме описали модела за оценка на предложенията ни - от гледна точка на детето ни. Дали ще са деветки и десетки, по скалата от 1 до 10.  Или както би казало едно дете ,,якооо”, или ако е още по-малко - с ентусиазирани възгласи. Или ще са единици и двойки, т.е. детето няма никак да ги хареса. Когато знаем силата на предложенията - много по-лесно е да планираме и правим по-правилните предложения за развитието на потенциала на детето. В главата за ,,Искрата, която пали детето'', имаме много примери как като родители можем да разпалваме въпросната искра. И детето да прекарва часове в нещо, което обича и иска да прави. Именно по този начин ние можем да продължим да развиваме потенциала му.

Примерът - тук говорим както за личния пример, така и за примера на останалите. Всяко дете иска да е успешно - това е основната парадигма в книгата ни, и първият от 17-те принципа. А това означава, че детето се влияе много от примерите за успешно (и за неуспешно) поведение.

Kaк да бъдеш за пример като успешен родител - Георги Малчев знае

Прогнозите, които правим
Всеки от нас прави прогнози - през цялото време, и базираме поведението си на база на тези прогнози. Кога да тръгнем нанякъде, къде да пресечем, какво е най-добре да кажем и т.н. Същото е и при децата. На възрастните им е по-лесно, защото имат богат опит, а и много неща са успели да автоматизират. 

Психологът д-р Менис Юсри: Научете децата си, че щастливите хора постигат мечтите си

Децата обаче постоянно търсят кое е успешното поведение и са готови да ,,актуализират” прогнозата си.
Развивайки уменията на детето ни да прави правилните прогнози за успешно поведение, му помагаме да разгърне своя потенциал. Примерите  за бебето се изразяват в това дали то ще получи усмивка от майка си или похвала, ако каже ,,м-м-м-м-м-а-а-а-ма”. За малките деца - голямата похвала е, че вече нямат нужда от памперс. За по-големите - нещо, което детето е научило и съумяло да обясни на по-възрастен човек… и т.н.

Ако детето направи прогноза, че ще е успешно, вършейки нещо конкретно, и вие знаете, че въпросното нещо ще е полезно за развитието му - подкрепете го и то ще действа. След това всичко ще започне да се случва инстинктивно, защото е имало положителна обратна връзка.

В безплатната глава от книгата ще откриете и много примери за това как да подходите. И една докосваща история как да развиете потенциала на детето си да се държи възпитано и да не ви дава заповеди или да се опитва да ви манипулира. Все пак не искате да тренирате детето ви да ,,надобрява” в това да е манипулатор. А в това да развие потенциала си в редица области, важни за успеха и щастието му в живота.

Текст: Ани и Жоро Малчеви/ Снимки: Личен архив