На шест месеца детето ви вече е толкова подвижно, забавно и интересно. Трудно може да се откъснете от него. Вече добре сте тренирали майчините си умения и успявате да отделяте време и за волна програма – весели занимания мама+бебе и повече разходки.

Какво може
От тази възраст детето става по-подвижно и му е доста скучно да лежи само по гръб. То успява да се обръща от гръб на корем през странично положение, като показва предпочитание към една от двете страни. Шестмесечното дете ловко хваща стъпалата си и опознава тялото си, като го опипва. То повдига главата си, изпъва ръцете и краката си. Координацията на движенията му се подобрява.

Мамо, трябва да знаеш, че...

Когато лежи по корем, детето успява да повдигне главата си на 90 градуса. То се опира върху предмишниците си и добре запазва равновесие. Като пренася тежестта върху едната си ръка, леко изпъва и завърта другата ръка, за да хване играчка или предмет. При повдигане до седящо положение човечето неудържимо желае да се изправи и вие с мъка ще го накарате отново да легне на гръб. То добре контролира главата си. Когато седи за кратко време, не е нужно да го поддържате. В тази позиция то се навежда напред и се опира, но все още не може да поеме тежестта си достатъчно добре и да седи стабилно. Това ще овладее в края на 6-ия месец. Детето ви се опитва и да се изправя от това положение. Поема добре тежестта си, но не успява да се задържа самостоятелно. Внимавайте – в този период не бива да го оставяте само! През този месец детето може да се впусне в тренировки по пълзене. Подпомагайте го в тази дисциплина. Тя е полезно умение и оказва положително влияние върху цялото му двигателно развитие. Пълзенето е и източник на приятни преживявания както за детето, така и за близките му. Добре е да имате едно наум, че някои здрави деца прохождат, като пропускат периода на пълзенето.
Можете да помогнете да детето си да пълзи. Оставете го да легне по корем и фиксирайте стъпалата му при свити в коленете и тазобедрените стави крака. Поставете пред него ярка играчка и наблюдавайте дали ще се придвижи. Ако това не стане, помогнете му с ръката си под гърдите му и го придвижете напред. Когато започне да пълзи самостоятелно, оставете ярка играчка на ½–1 м пред него и щом то я стигне, отново я отдалечете. Не повтаряйте много упражнението, защото ще изнервите детето. 

От маково семе до диня - развитие на бебето в утробата


Детето посяга към предмети. Когато иска да вдигне малки вещи, още ги хваща с цялата си длан. То може да прехвърля и пренася предметите от едната в другата си ръка. Любимо занимание му е да ги пъха в устата си. Пръстите му са разтворени, вече подготвени за по-фини манипулации.
Шестмесечното дете се вглежда в предмета, който хваща, опипва го и свиква да разпознава различните материи. Малкият човек "говори" дори когато е сам. Образува нови срички, казва ма-ма, та-та, обаче не насочено. Започва да имитира някои звуци. Смее се високо, продължава да гука. През второто полугодие възможностите на детето да ви разбира нарастват много.

Сближаване с околния свят
Когато детето срещне непознати хора, то е плахо, но вече не крие главичката си от срам. Ако го заговорят, то се усмихва. Усмихва се и когато мама се усмихва. Прави разлика, когато му се говори със сърдит или с нежен тон и реагира адекватно.
Обръща се по посока на звуци и шумове. Силните звуци го дразнят, а приятните го карат да се заслушва. То чува собствените си звуци и ги повтаря. Сигурно се изненадвате колко често детето ви използва плача си, за да постигне желаната цел. Ако иска да му обърнете внимание или да му подадете нещо, плаче сърцераздирателно. Силата на плача варира в зависимост от значимостта на причината, която го е предизвикала.
В тази възраст детето ви общува все по-активно със заобикалящите го. То може да изразява удоволствие или яд. Когато плаче или вика, лесно можете да го успокоите или разсеете. Забелязвате, че то става все по-дружелюбно, по време на разходка се усмихва и на непознати хора. С любопитство разглежда света около себе си. Обича да привлича вниманието на околните към себе си. 

ШЕФ СИЛВЕНА РОУ: Предлагайте на децата разнообразие, бягайте от скуката

Хранене
През 6-ия месец детето се храни както през 5-ия месец, но към обяда се включва и месно-зеленчуково пюре. Месото е богато на висококачествени белтъчини и особено на желязо. Приготвяйте го фино пасирано. В този вид то се понася и усвоява много добре от почти всички деца. Давайте месното пюре през ден. Редувайте единия ден зеленчуково пюре с жълтък, а на другия ден – месно-зеленчуково пюре.

Как да му помогнете
С думи описвайте на детето действията, които извършвате.

 • Запознавайте го с нови различни предмети.
 • Разказвайте му кратки случки.
 • Разглеждайте често с него книжки с картинки.
 • Изказвайте радостта си от постиженията му.

  Консултирайте се с педиатър, ако:

 • бебето ви няма желание да хваща предмети;
 • То използва само едната си ръка.

  На 6 месеца

  Тяло
  Седи за кратко с опора.
  Когато седне, пада настрани.
  Опитва се да пълзи.
  Успява да вземе предмета, който го интересува.

  Интелигентност
  Пуска играчката от ръката си, за да вземе друга.
  Ако скриете играчка под завивката, така че да се вижда част от нея, бебето я намира, като дърпа завивката.

  То и другите
  Различава близките от непознатите хора и предпочита членовете на семейството.

  Как да му помогнете
  Осигурете му разнообразие от сетивни дразнители.
  Оставете му подръка няколко играчки, като ги сменяте често.
  Играйте с него "на конче", "на самолетче" и др.
  Пейте му римувани песни.

  Консултирайте се с педиатър, ако:
  Вашето бебе няма интерес, нито желание да хваща предмети.
  Използва само едната си ръка