Облекло
Бебето трябва да е облечено достатъчно добре в горещините. За целта са подходящи тънки памучни дрешки, които пропускат въздуха. Дългата ризка и панталоните поддържат не само подходящата телесна температура, но и предпазват от ултравиолетовите лъчи. Главата трябва да е покрита с шапка за слънце и да има защитна част за врата, която е най-добре да се завърже, за да се задържи на правилното място. Специалистите препоръчват и специални слънчеви очила за бебета, които предпазват надеждно очите.
 
Грижи за кожата
Горещо е и всички се потят, бебетата също, особено там, където кожните гънки са по-дебели. В тях се задържа влага и лесно може да се получат възпаления. Затова кожата трябва внимателно да се почиства и да се поддържа суха. Кремовете с цинк помагат при леки зачервявания. Чудесно е бебето често да се оставя без пелена да рита на воля на въздуха.
 
Предпазване от комари
Ухапванията от комари са неприятни и родителите с право искат да ги спестят на бебетата си. Тъй като при най-малките спрейовете срещу комари са табу, най-добре е да се използват естествени средства:
-                     комарник (мрежа срещу комари) за количката и креватчето;
-                     дълги дрешки;
-                     отказ от парфюмирани сапуни и кремове, които привличат насекомите;
-                     предпазване на бебето от светлина в стаята вечерно време.
 
Жажда
Специалистите смятат, че кърмените бебета не се нуждаят от допълнително количество течности. Те получават с кърмата (както и с шишето с биберон) достатъчно течности. Възможно е детето по-често да иска да суче през горещините, в такъв случай може да се слага по-често на гърдата. По-големите бебета, които се хранят с пюрета, пият най-често вода или неподсладен билков чай.
 
Колко да пие през лятото
За разлика от възрастните, повърхността на тялото при бебетата е по-голяма в сравнение с теглото. Поради това през кожата им се изпарява относително повече вода. Особено през горещините тя трябва да се компенсира.
 
Правила при кърмачетата
През лятото те трябва да се кърмят по-често. Най-добре е кърменето да е краткотрайно, тъй като в началото съдържанието на вода в кърмата е по-голямо. Допълнително малките се нуждаят от течности само в изключителни случаи – например при много горещо време или при повишена телесна температура. В такива случаи може да им се дава чешмяна вода, ако е сигурно, че тя не съдържа олово или други вредни примеси. Иначе по-добре е да им се предлага подходяща за кърмачета изворна вода.
Същото се отнася и за бебетата, хранени със заместител на майчиното мляко.
 
Правила при захранването
В периода на захранване бебето се нуждае от течности най-късно след третото хранене за деня, което е с пюре. Точното количество зависи от температурата на околната среда, топлината на тялото и активността на детето. Обикновено е достатъчна една чаша вода (около 200 мл).
 
Правила при бебетата, които се хранят със заместител на кърма
Потребността на тези бебета от течности се повишава постепенно, в зависимост от количеството на поеманата храна. Към края на първата година те трябва да са приблизително 600 мл. Бебетата, които се движат много и се потят интензивно, се нуждаят от повече течности. Ако детето не иска да пие и е достатъчно жизнено и бодро, не трябва да се насилва. Ако обаче е отпуснато, телесната му температура е повишена или проявява други признаци на заболяване, трябва непременно да се прегледа от педиатър.
 
Подходящи напитки
През първите месеци родителите трябва да предлагат на детето предимно вода, за да може то да свикне с нея. Добра алтернатива са неподсладените плодови или билкови чайове. Понякога може да се дава и силно разреден плодов сок (три до четири части вода на една част сок).
Важно е напитките да не са студени. Идеалната им температура е стайната, а максималната – температурата на тялото на детето. Ледените напитки се подлагат на затопляне от организма, което е свързано с разход на енергия и последващо изпотяване.