Текст: Феодорина Ляскова

Зимата е по-труден сезон както за бременните, така и за младите майки с кърмачета и малки деца. Особено когато грипните вируси започнат да вилнеят. „През студените месеци препоръчвам рецептата на френските крале срещу настинка – пилешка супа с малко черен пипер и лимон. Добре е пилето да се вари задължително с кожата, в която се съдържат естествени антибиотични вещества“ – съветва д-р Ангел Каяджиев, специалист по китайска и тибетска медицина, ирисова диагностика, акупунктура и хомеопатия.

Полезно е в студеното време да се пият сгряващи чайове – липов с мед или от джинджифил с лимон. Джинджифилът е полезен за бременни, стига да няма алергия от него и язва на стомаха или дванадесетопръстника. При хрема и синузит е добре да се разтрива точката между палеца и показалеца на ръката, втората е отстрани на ноздрите, а третата е между очите. Добре е тези точки да се намажат с ментово, евкалиптово или масло от чаено дърво. Това са маслата с най-силен бактерициден ефект, идеални за предпазване и за справяне с грипа, особено в случаите, когато не бива да се вземат много лекарства.

Бебето в утробата е способно да спаси живота на майката

Една от точките за омекотяване на кашлицата се намира в ямката на врата. Тя е специално за потискане на кашлицата, действа добре и на щитовидната жлеза при разтриване.

При грип и висока температура (над 38,5 градуса С) е добре децата да се увиват с мокри чаршафи и да им се правят компреси с една част оцет и 2 части вода на челото, на китките и на глезените. Миризмата на оцет и парите му унищожават вирусите на грипа.

Масаж пази малките от болести и гръбначни изкривявания

Има точка на стоте болести при децата, която се намира на гръбначния стълб – между трети и четвърти гръден прешлен. Тази точка на децата в Япония се масажира още в първия ден на раждането по 30 секунди до третия месец, а след това по 1 минута, после по 2 и т.н. „Препоръчвам и на нашите деца тя да се масажира по 30 секунди след раждането, а  после по 1 минута, на две години – 2 минути, на 3 години – 3 минути – уточнява д-р Каяджиев. – Този масаж предпазва децата от всякакви болести и те растат здрави. Освен това ги пази и от гръбначно изкривяване. В Китай пък я нагряват с пелинова цигара. Човекът, който го прави, си поставя пръстите на гръбчето на детето, така че точката да остане между тях и да усеща топлината от нея, за да го предпази от изгаряне.“

Кърмата усилва имунитета на бебето

Добре е бебетата да се кърмят поне до осмия месец. Кърмата усилва имунитета им, зарежда ги с енергия и те растат здрави. Бебетата, родени с цезарово сечение, започват да сучат малко по-късно или минават бързо на изкуствено хранене, което намалява имунитета им. Това ги прави по-податливи на заболявания. При раждане със секцио част от упойката преминава в кърмата на майката, придава й горчив вкус и бебето не иска да суче.

Има значение и какво е зърното на гърдата на майката, от което суче бебето. Ако то е голямо, бебето ще е здраво. Кърменето, кърмата и кармата на детето са дълбоко свързани, от качеството на кърмата зависят неговото развитие и имунната му система.

Биещо сърчице, две ритащи крачета и една развълнувана майка

„Сега се твърди, че бебетата не бива да пият вода, а само кърма, но аз не смятам така – категоричен е д-р Каяджиев. – Водата е нещо съвсем различно от кърмата и смятам, че няма да им навреди, ако пият и леко подсладена вода. Зависи от дозата, разбира се.“

Любопитен факт е, че при раждане със секцио децата пазят спомени от минали животи, докато при нормално раждане тези спомени се изтриват. Бебета, при раждането на които е използван форцепс или вакуум, могат да получат увреждане на мозъка и по-късно да развият епилепсия.

„Женските гърди събират емоциите на жената и когато се появят бучки, това означава, че тялото й е събрало много негативни емоции, които са свързани с черния дроб – обяснява д-р Каяджиев. – Ракът на едната гърда е свързан с детето и родителите й, а ракът на другата гърда е свързан с отношението й към мъжете в живота й и с това как те са се отнасяли към нея. И когато дойде такава жена, аз мога да разбера къде е бил проблемът в семейството. В гърдите резонират не само физически проблеми, но и психически и емоционални.“

Прегръдката на майката е вид защита за новороденото

Когато детето спи на гърдите на майка си, туптенето на сърцето й го успокоява. Децата, които не са кърмени и гушкани, като пораснат изпитват чувство на липсваща любов. Те може и да не знаят на какво се дължи това усещане, чувстват се някак ограбени и не знаят защо.

Майките, които предпочитат да държат детето към лявата си гърда и го кърмят от нея, го обичат повече, а ако го държат отдясно, те самите са имали някакви проблеми като деца, свързани с единия или с другия родител, обяснява д-р Каяджиев.

Детето може да плаче по различни причини, като най-баналните са, когато е гладно или мокро. В зависимост от коя част на окото излизат сълзите  (външния, вътрешния ъгъл или от средата), те са с различен вкус и са предизвикани от различна емоция. В индийската медицина има раздел, който се занимава с очите, сълзите и емоциите. В едно око могат да се наблюдават 6 различни емоции.

Неразположения на майката и бебето след раждането

Между майката и бебето има комуникация на друго ниво, която е трудно да се обясни. Но когато бебето плаче, въпреки че е сухо и нахранено, добре е майката да го гушка и да го прави колкото може по-често. Малкото има потребност от този близък контакт с майка си и от нейната топлина. Прегръдката е вид защита и когато то е гушнато, се чувства сигурно. Така ще бъде и по-здраво. Неслучайно прегръдката се използва за лечение и при възрастните.

Бебето лекува майка си

Установено е, че бебето също може да лекува майка си. Жените с диабет например тежко понасят бременността. Има родилки с диабет, които след появата на бебето успяват да нормализират нивото на кръвната си захар. Установено е, че панкреасът на бебето помага на панкреаса на майката да нормализира функциите си. И този случай потвърждава факта, че близкият контакт между бебето и майката е здравословен и за двамата. Известни са и други факти за необикновено взаимодействие между организма на бебето и майката, при което малкото, докато суче, може да изцери болната си майка. В миналото много жени са забременявали, за да се излекуват от някакво заболяване.

Акупресурна точка, която бременната трябва да разтрива

„Аз показвам на моите пациентки точка, която е добре да се разтрива, за да се предотвратят наследствените болести у детето и у майката – казва д-р Каяджиев. – Тя се намира на около 10–12 см от вътрешната страна на прасеца, над глезена на майката. Добре е жената да я разтрива през първите три месеца на бременността. Специалисти твърдят, че така се раждат не само здрави, но и красиви бебета. Погледнете крака си от вътрешната страна. Отправна точка е изпъкналото кокалче на глезена. Съберете един до друг четирите си пръста на ръката без палеца и поставете кутрето точно върху кокалчето. Краят на показалеца ще сочи точно нивото, на което се намира точката. Тази точка се масажира последователно на двата крака, а може и едновременно с двете ръце. Масажирането й всеки ден подобрява функцията на матката и яйчниците, подмладява кожата, действа обезболяващо, успокоява нервната система, намалява отоците. Ползите са многобройни.

В третия месец на бременността плодът вече е с оформена нервна система

Добре е майките да знаят, че още от третия месец бебето започва да се усмихва и това е установено с ехографски снимки, което доказва, че то има емоции. В третия месец на бременността бебето вече е с оформена нервна система. То мърда, рита и се смята, че абортът в този период е убийство на живо същество. 

Кожа до кожа - майката и бебето веднага след раждането

„По време на моето обучение по китайска медицина видях как се прави аборт с иглотерапия в медицински заведения – спомня си д-р Каяджиев. – Има определени точки, чрез които се улеснява и изхвърлянето на плацентата. Аз научих тези точки и веднъж приложих този елегантен иначе метод, но след това ми беше гадно, повръщах три дни и ме болеше главата. Тогава разбрах, че не бива да правя аборти въобще (независимо от метода) и наистина не съм правил. Това ми подсказаха моите сетива и моят опит. Иглотерапията дава огромни възможности, може да се използва и за обезболяване при раждане, когато жените са алергични към упойката.“