Издателство „Дъбови листа“ посвещава книгата на всички татковци

С новата книга „Татко“, която пристигна в България в края на лятото, издателство „Дъбови листа“ поставя начало на кампанията „Татко е тук“, посветена на всички татковци. 

Важно е бащите да говорят с бебето, докато то е още в корема на мама

Историите в „Татко“ се докосват до най-съкровените и трогателни моменти на всеки любящ и всеотдаен татко, като разказват бащинството вълнуващо и откровено. Наситена с богата палитра от човешки и емоционални преживявания, „Татко“ е книга, която разкрива дълбокия свят на всички татковци – от момента, когато разбират, че ще стават бащи, през раждането на детето, до мига, в който то пораства и напуска родния дом.

Страхове и тревоги в сърцето на ТАТКО

Посланията на подкрепа, които Елен Делфорж отправя към всички бащи, са свързани с радостните мигове и удоволствието от бащинството, но и с големите промени, които татковците преживяват, когато се появят децата, както и след това, докато опознават живота и проявяват първите особености на характера.

Най-опасното място в света за момичета

Писателката разказва историите с чувство за хумор, което успява да улови с тънък усет най-фините акорди от душевността на татковците, като им помага да се справят по-лесно с трудностите, които срещат при отглеждането на децата. С поетичен език, изумителни илюстрации, ярки цветове и кратки строфи, изпълнени с привързаност и съпричастност, човешка топлота и житейски контрасти, Елен и Кантен вплитат по естествен начин непреходните ценности в книгата, като показват, че разбират страховете, пред които татковците се изправят, въпреки че рядко говорят за тях с някой друг.

„С кампанията „Татко е тук“, насочена не само към бащите, но и към майките, искаме да вдъхнем повече кураж и увереност. Всяко начало е трудно, но вярваме, че татковците, които са искрени и изграждат последователна и здрава връзка със своите деца, ще могат да разчитат правилно сигналите, които получават от тях,  докато те растат в любов и разбиране. Добрата връзка с бащата играе съществена роля за приспособяване на децата като цяло, тя е в основата на доверието, сигурността и чувството за благосъстояние в живота“, споделя Нуша Роянова - издател, писател и художник.

С твърди корици, в голям формат, с изящни и впечатляващи илюстрации, луксозното издание „Татко“, подходящо и като подарък, ще заплени всички настоящи и бъдещи татковци. Историите са като продължение на книгите „Мама“ и „Любов“, които се радват на постоянен интерес от българските читатели.

Ще бъда ли добър баща?, след като всички очакват ТАТКО за пример. Как ще се променят отношенията в семейството, когато се появят децата? Дали ще се справя, когато всичко е толкова непознато?

Въпросите, които книгата „Татко“ поставя, не се изчерпват дотук. Най-ценното е, че кампанията „Татко е тук“ продължава това общуване, като развива идеите от историите в поредица от активности, за да помогне на татковците с въпроси от различен характер. Някои от тях не са за подценяване, особено тези, които показват социалните настроения в обществото, проявяващи се, когато един баща посвещава повече време на все още непорасналите деца, отколкото на професионалните си ангажименти.

ИМЕНА ЗА МОМЧЕТА

Грижите за децата изискват доверие, обич, време и търпение, а всичко това сплотява и сближава родителите. Повечето задължения, разпределени между тях, когато това е възможно, правят живота много по-хубав, като служат за пример на децата, докато те растат. Така всички проблеми, свързани с първоначалния стрес и изтощението, се преодоляват по-лесно, защото различните роли, които майките и татковците поемат, като признават отговорностите и постиженията на другия, допринасят за благополучието на цялото семейство.

Кампанията „Татко е тук“ ще се развива в интервюта с бащи, които ще разкажат своите преживявания от първо лице, разговори с психолози, партньорства с училища за родители, допълнителни активности, в които ще се включат и майките, като споделят конкретни случки, свързани с бащинството, за да достигнат до повече татковци.

ИМЕНА ЗА МОМИЧЕТА

Книгата „Татко“ е в превод от френски на Бела Чолакова, редактор е Габриела Кожухарова, Кристина Димитрова е коректор. Ето как Елен Делфорж преразказва накратко бащинството, като надгражда описанията в тълковните речници:

 „Баща – съществително име, мъжки род; мъж, който е създал или осиновил едно или повече деца и който прави всичко по силите си те да пораснат и да бъдат щастливи.