Текст: Драгомира Иванова

Д-р Румяна Маринова завършва Стоматологичния факултет на Медицинска академия в София през 2000 г. Член е на Българското ортодонтско общество и Българския стоматологичен съюз. От 2003 г. има своя стоматологична практика, която развива предимно в областта на ортодонтията. Известна е още като най-красивата омъжена жена за 2004 г., победителка на световните финали на „Мисис Глоуб“. Специално за сп. „9 месеца“ тя дава съвети за здрави зъби и правилна захапка при най-малките.

Първите три месеца на бременността са изключително важни за зъбките, цялостното оформяне на лицево-челюстната област и междучелюстното развитие на бебетата, казва ортодонтът д-р Румяна Маринова. „Може да звучи странно да говорим за зъбите на детето в толкова ранен етап, но това е периодът, в който се залагат повечето тъкани и органи. Тогава срастват челюстните дъги. Долната челюст се образува от срастването на два долночелюстни израстъка, а горната челюст се образува от срастването на два горночелюстни израстъка и още един – носовия израстък. Всичко това се случва до третия месец на бременността, затова е важно майката да е особено внимателна през този период. Добре е да избягва всички вредни фактори. Едни от най-честите са тютюнопушенето, разбира се, както и употребата на наркотични вещества. Йонизиращите лъчения също трябва да се избягват – това са рентгеновите снимки и гама лъчите. Някои вируси като варицелата също се смятат за фактори, които могат да доведат до сериозни увреждания и деформации в лицево-челюстната област на бебето. Добре е през този период майката да избягва всякакви лекарства, най-вече антибиотици и антидепресанти“, посочва д-р Маринова. Тя допълва, че всички тези фактори плюс генетична предразположеност могат да попречат на срастването на челюстните израстъци. Тогава се наблюдават така наречените цепки при дечицата – на устничката, на челюстта или на небцето. Оттам идват и тежки нарушения не само във външния вид на бебчето, но и смущения във функциите на храненето, нарушават се дишането и преглъщането и се налага лечение. „В тези случаи в най-ранна възраст се използват специални пластинки (опторатори), които разделят устната от носната кухина, за да може детето нормално да суче и да не преминава мляко или вода в дихателните пътища“, обяснява зъболекарката. Тя добавя, че това е периодът, в който се залагат и зародишите на временните и постоянните зъбки, така че, ако са налице тези фактори, след време детето най-вероятно ще получи т.нар. хипоплазии и дисплазии на емайла. Това са зъби, които израстват с някакви петънца или с неправилна форма и големина. Най-често причината за тях е приемането от бременната на лекарства и някои групи антибиотици.

Прочетете още: Кърмене и захранване

По време на раждането може да се получи луксация на долночелюстната става. Ако има раждане чрез форцепс или друг тип затруднение, възможно е да се получи луксация на долночелюстната ставичка, счупване на ставичката или на долната челюст, казва зъболекарката. „Луксацията при дечицата не е за пренебрегване, защото долночелюстната става е растежна зона. Хрущялите й се наричат епифизарни (растежни). Оттам нараства долната челюст, което значи, че ако има травма в нея, силно изостава или се нарушава растежът й. Може да се засегне само едната става, тогава се получават асиметрии, или ако е двустранно – силно изоставане в растежа на долната челюст. Ако не се забележи навреме от родителите, може да попречи на сученето на бебето. Тук е ролята на неонатолога и на стоматолога, един от двамата специалисти трябва да забележи проблема и да се реагира навреме. В противен случай при силно изоставане на растежа на долната челюст се наблюдава така нареченото „птиче лице“ – горната челюст расте нормално, а долната изостава назад. И лицето остава деформирано. При луксация и счупване детето често плаче, защото изпитва силна болка и не може да засуче и да се нахрани нормално. Това трябва да е знак за родителите, че има проблем.

Прочетете още: Биберон-залъгалка - какво трябва да знаем?

Друг случай, при който детето не може да суче нормално, въпреки че майката има достатъчно кърма, е когато има къса юздичка на езика. Тук отново е важно това да се забележи от неонатолога и стоматолога. Коригира се много лесно и детето започва да суче нормално.“

При сученето се активират важни мускули

„Кърменето е изключително важно за новородените, не само заради емоционалната връзка с майката, но и за да се развие правилно лицево-челюстната област на бебето. Ако всичко е наред, то ще има хармонично личице“, казва д-р Маринова. Специалистката обяснява, че когато се появи на бял свят, бебето е с леко по-голяма горна челюст. При сученето се активират мускули, които движат долната челюст напред и спомагат за нормалния растеж и за хармонизирането на двете челюсти една спрямо друга. Така че, ако детето се храни с изкуствена храна и директно му се излива млякото в устата, то не може да извършва тези движения. Когато бебето се храни с адаптирано мляко и с биберон, важно е сученето да наподобява максимално естественото хранене. При сучене детето движи долната челюст, за да изсмуче кърмата от майчината гърда. Това активно движение трябва да се запази и при изкуственото хранене. Лекарката съветва всяка майка да използва биберон, който е ортогнатичен и анатомичен. Той трябва да имитира формата на майчината гърда и да спомага за правилното развитие на небцето и на челюстите. Обяснява, че е важно да има усилие при сученето. Отворчето трябва да е в горната част на биберона, около който детето е добре да събере устнички, така че там да се усвоява адаптираното мляко директно към небцето. Така небцето се дразни и се развива нормално. Важно е биберонът да отговаря на възрастта на малкото. Ако използваме по-дълъг, то ще се опитва да се предпази, за да не се задави, няма да може да се нахрани правилно и движенията му ще са нарушени. Обикновено майките искат да пощадят рожбите си и да им улеснят хапването, вземат игличка, нагряват я и започват да разширяват дупчиците на биберона.

Прочетете още: Защо е толкова важно да имаме второ дете

Това обаче не улеснява децата, напротив – може да ги задави, защото е нарушен рефлексът на малкото да поеме и погълне по нормален начин голямото количество мляко. „Моля ви, не правете това, бибероните неслучайно са избрани с тази форма и големина.” Важно е майките да знаят, че има такива, които се използват за различен тип храна, за адаптирано мляко или за по-кашави храни – за тях например отворът е по-голям.

НЯКОЛКО СЪВЕТА

  1. Залъгалките също трябва да са ортогнатични, за да спомагат за правилното развитие на челюстите на небцето. По-добре е да се предложи на детето залъгалка, отколкото то да смуче пръстчето си. Тя е направена с правилната форма, а пръстчето може да доведе до сериозни деформации на захапката. Ако този навик с пръста не се отстрани навреме, се получава дълбоко небце, челюстта придобива триъгълна форма, зъбите се издават силно напред.
  2. Когато детето се захранва, важно е да приема храната в твърдо състояние. Да се храни с лъжичка и да пие от чашка, съветва д-р Маринова. Често майките допускат грешката да пасират храната до късна възраст и буквално я изливат в устата на детето и му отнемат възможността да дъвче.
  3. Съществен е моментът от преминаването от инфантилно гълтане към гълтането на големия човек. Езичето трябва да стои зад горните зъби. Ако детето продължава да гълта с език между зъбите, както прави в бебешкия период, това може да доведе до сериозни деформации и да се промени целият вид на лицето – силно издадени напред зъби и отворена захапка.
  4. При инфантилното гълтане детето понякога задържа храна в бузките – от едната страна или и от двете. Това може да доведе до асиметрия при растежа на челюстта. Съветвам родителите, ако видят, че има разстояние между горните и долните зъбки или когато не се срещат нормално, да потърсят стоматолог. Дори да няма никакъв проблем, добре е на 2–3 годинки да се направи преглед и специалистът да прецени има ли проблеми.
  5. Ако детето спи винаги на едната страна, с ръчичка под бузката, също може да се получат асиметрии. Важно е да се редува да спи на двете страни. Да го научим да не слага ръчичките под бузката, колкото и сладко да изглежда.