Банята е сред хигиенните навици, които остават за цял живот. Къпанете е един от основните ритуали при бебето. Сигурно след изписването от родилния дом ще пристъпите със страх към него. Бебето изглежда толкова миниатюрно и уязвимо. Ще се справите ли? Овладявайте техниката смело – скоро ще се убедите, че бебето не е толкова крехко и безпомощно. То е доста жилаво и с всеки изминал ден ще става по-яко и ще се чувства по-добре във ваничката.

Всеки ден баня?
До края на първото полугодие къпете бебето всеки ден, а след това до края на първата година – през ден. Не забравяйте, че кожата на Вашето бебе е много нежна, лесноранима и ако не е чиста, може да стане входна врата за различни инфекции.

МАСАЖ НА БЕБЕТО – ЗДРАВЕ И УДОВОЛСТВИЕ

Кое е удобното време?
Добре е още в началото да създадете ред – да къпете бебето по едно и също време, което е удобно и за Вас. За предпочитане е банята да е вечер преди хранене. След нея детето спи по-спокойно. Ако решите да го къпете сутрин, разпределете времето така, че да не го лишавате от сутрешната разходка. Винаги съчетавайте банята с масаж и гимнастика. Така ще започнете и първите закалителни процедури с въздушни бани.

Със сапун или с шампоан?
Можете да къпете бебето през ден със сапун или с детски шампоан. Така ще предпазвате кожата му от изсушаване и от дразнене. След банята и доброто подсушаване намазвайте цялото тяло и крайниците обилно със специално бебешко олио, като обръщате особено внимание на гънките (на врата, мишниците и седалището).

Къде да е банята?
За къпането Вашето бебе трябва да има собствена ваничка. Измивайте я добре преди и след всяка баня. Подходящата температурата на водата за къпане е 37.5°С, а при децата, родени с ниско тегло – 38°С. По-топлата вода прави бебето неспокойно и кожата му се зачервява. В края на банята облейте детето с по-хладка (с 1–2°С) вода.
Времето за къпане за децата до 6 месеца е 5–6 минути, а за децата от 6 до 12 месеца – 8–10 минути.

ПОМОЩ ПРИ ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА И ПОДСИЧАНЕ НА БЕБЕТО

При всяка смяна на пелените ли да се мие дупето?
При всяка смяна на еднократните пелени измивайте с вода седалището на Вашето бебе. Така ще отстраните киселите продукти от урината, които дразнят нежната кожа и предизвикват зачервяване и подсичане. След измиването подсушете дупето и крачетата и също внимателно ги намажете със специално бебешко олио. Сменяйте пелените за еднократна употреба преди всяко хранене и когато слънчицето се е наакало.