Нарицателно е: “Ти си тиквеник” или “Голяма си тиква!”. Така нагрубяваме всеки, когото смятаме за по-глупав, по-прост, по-примитивен. Но този плод не заслужава такава асоциация.

Родословно дърво
В древен Китай наричат тиквата царица на растенията. В Мексико я отглеждат отпреди 3000 години. Древните римляни с голямо майсторство правели съдове и чаши от нея. Днес в Америка и в някои страни на Европа (Франция, Испания, Португалия, Холандия, Германия) се чества празникът Хелоуин – Денят на тиквата. На този ден на трапезата се сервират тиквени специалитети: супи, ястия, десерти, фреш, сладолед, коктейли… Правят се фенери от тиква или пък по кората й се рисуват дракони, слънца, тролове. С тях се гонят злите духове от дома.

Как да избираме козметика с Надя Йорданова

Тиквата е едногодишно растение. Родината й е Южна Америка и оттам преди векове е дошла в Европа. Днес я познават в целия свят. Има около 800 сорта тикви. Сред най-известните са дебелокората и тънкокората, главно кестенка и мускатова (тя е бутилковидна и цигулкова).

Топ достойнства
В един килограм тиква има около 8–9 г белтъци, 60–65 г плодова захар, 1 г мазнина, 1 г плодова киселина, 8 г азотни вещества. Един килограм осигурява около 300–310 килокалории. Ясно е, че тиквата е нискокалорична храна. Ако през 9-те месеца или докато кърмите апетитът Ви е неудържим и се налага да редуцирате теглото си с 3–4 кг, направете тиквена диета за 3–4 дни. Яжте дневно 1–2 кг тиква – печена, варена, посипана с орехови ядки или с бадеми. Ако пък сте изтощена след раждането или след боледуване, включете в менюто си тиква с прясно мляко, масло (сметана), мед или десерти с тиква с ориз (грис)…


В тиквата има много минерали – калий, магнезий, фосфор, желязо, мед, кобалт. Тя съдържа витамини от група В и витамин С. Превъзхожда морковите по съдържание на витамин А (каротин). Калият в тиквата я прави подходяща храна за бременни, които страдат от бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, съпроводени с отоци. Фината й целулоза допринася за лекия слабителен ефект – т.е. тиквата е добро средство срещу упорития запек, който е чест спътник през бременността.


Съдържащият се в нея кобалт е пък микроелементът, който е оръжие срещу анемията и възпалителните процеси. Този елемент подпомага и нервната система. Тиквата е вкусна и лечебна храна. Препоръчва се при болни от гастрит и язви извън кризисните състояния, при бъбречни заболявания, защото има пикочогонно действие и подобрява функцията на бъбреците.
При чернодробни заболявания стимулира работата на чернодробните клетки. Препоръчва се на бременни, които повръщат в първата половина на бременността, да консумират тиква. Тя засилва и имунната защита на организма благодарение на съдържащия се в нея безценен витамин С. Тази храна ускорява зарастването на рани и побеждава простудните заболявания.


В килограм тиква има около 160–180 грама фибри. Те облекчават стомашно-чревните смущения – от запек до хемороиди, което е особено важно за бременни и родилки. Тези фибри намаляват и нивото на лошия холестерол в кръвта. Ако Ви измъчват стомашни киселини, три пъти дневно преди ядене пийте по 1 кафейна чашка сок от тиква. При неспокоен сън (често реален тормоз през последните месеци на бременността) добро “сънотворно” е отварата от тиква (1ч.ч.), към която е добавена 1 ч.л. мед.
Не забравяйте да отредите достойно място на “царицата” на коледната трапеза. Поднесете я като тиквеник, варена или печена с орехи и мед…

Чуждестранна кухня

Супа от тиква (Гърция)
Обелете около 300–400 г тиква. Нарежете я на кубчета. Сварете я до омекване в 3–4 ч.ч. леко подсолена вода. Прибавете около 200 мл прясно мляко, 1–2 с.л. грис и масло колкото орех. Оставете да се вари още 10 минути. Застройте с лимон или с кисело мляко и яйце и поръсете с много магданоз.
Може да я сервирате и с крутони (пържени хлебни кубчета).

Koи са 10-те най-токсични съставки в нашата козметика

Яхния от тиква (Холандия)
Сварете 300–400 г телешко или пилешко месо, прибавете нарязана на кубчета тиква, 1–2 домата (доматено пюре), 2 глави едро нарязан лук. Оставете да се вари 15–20 минути.
Сгъстете соса с малко брашно, прибавете босилек или магданоз и накрая 2 с.л. олио или зехтин.

Тиква в доматен сос (Португалия)
Изчистете и нарежете на кубчета 1 кг тиква и оставете да се задушава под капак с 2 с.л. зехтин. Като омекне, прибавете 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, сол на вкус и вода да покрие тиквата. Добавете 2 настъргани домата и оставете да се вари на тих огън около 15 минути. Сервирайте я поръсена с много магданоз и с настъргано топено сирене.

Десерт (Италия)
Задушете кубчета от 1 кг тиква с вода. Изсипете в тавичка, залейте със смес от около 700 мл прясно мляко, 2 разбити в него яйца и 2–3 с.л. разтопено краве масло. Поставете във фурната да се запече, поръсете с крокан (счукани карамелизирани орехи). Ако не обичате масло, върху крокана нахвърляйте сметана, разбита с малко захар и ванилия.

Вредно ли е кафето по време на бременност?

Шейк от тиква (Франция)
Сипете в шейкъра 1 ч.ч. варена тиква, 1 с.л. мед, 1 малък презрял банан, 1 ч.ч. нискомаслено мляко и 4–5 кубчета лед. Разбийте на високи обороти.