Нервно-психичното развитие на бебето следва определени закономерности, но родителите не трябва да забравят, че всяко мъниче има свой индивидуален темп.

Абонирайте се Youtube канала на „9 месеца“, за да не пропускате новите лекции

За различните физически умения, за емоциите на детето, за развитието на говора и за всичко друго важно по темата, полезна информация получихме от Искра Митева, психотерапевт, Логопедичен център Стъпка напред.

Тя премина през всички фази на развитие и така, неусетно и усмивка, се оказахме чак до седмия месец на бебето. Благодарение на новите си двигателни умения бебето се превръща в изследовател. Обогатява се играта. Изпробвайки границите, бебетата обичат да хвърлят играчки и след това да им се връщат обратно. Освен забавна, тази игра е и полезна, тъй като развива абстрактното мислене на малкото дете и му помага да осъзнае, че когато спреш да виждаш нещо (вкл. и мама), то не спира да съществува. Освен това по този начин то добре разбира способността си да инициира търсен контакт.

Развиват се мисловният процес и оперативната памет. Бебетата активно подражават на значимите възрастни във възпроизвеждането на звуци и движения.

Какво още ни сподели Искра, научете от предаването сега: