Регионалната здравна инспекция във Варна проучва нагласата на родителите на деца в детските градини и училищата в града за въвеждането на задължителна имунизация срещу хепатит А. Вече е изпратена анкета до варненските училища, която родителите трябва да попълнят и да заявят позицията за включването на ваксината в задължителния имунизационен календар на страната ни.

Все повече деца са предразположени към диабет тип 2

Хепатит А, или така наречената "болест на мръсните ръце", е инфекциозно заболяване, което не протича тежко, но често дава усложнения, предава БНТ. Децата са изложени на по-голям риск, тъй като невинаги спазват хигиенни навици. Затова, според медиците, трябва да бъдат защитени с ваксина. Много родители подкрепят идеята.

"Подкрепям това, защото е по-добре да са имунизирани и да са предпазени от заболявания. По принцип съм "за" имунизацията. Ако има достатъчно изследвания, че е необходимо да бъде поставена и съответно има повече полза от нея от колкото вреда, съм "за"", коментира родител.

Според проучвания вторите деца са по-склонни да бъдат непокорни

През последните десетилетия хигиенните условия в българските домове са подобрени значително. Въпреки това педиатрите препоръчват ваксината за хепатит А да стане част от задължителния имунизационен календар.

"Тя е съвместима с другите ваксини и вече трябва да се помисли как трябва да бъде вместена в имунизационния календар. Два са приемите на хепатит А през шест месеца", каза д-р Каролина Златева, педиатър.

Преболедуването от хепатит А често оствана незабелазано, но понякога на по-късен етап има тежки последствия – цироза или остра чернодробна недостатъчност. Състояния, които застрашават живота.

"Затова е необходимо да се направи тази ваксина в по-млада възраст, когато най-често боледуват децата. Още в ясли и градини, знаете, че те играят на пясъчници и т.н.", отбеляза д-р Анка Баева, РЗИ – Варна.

Актрисата Клеър Холт стана майка за трети път

Здравните специалисти казват още, че ваксината няма странични ефекти, тъй като не се инжектира жив вирус. Включването на ваксината срещу хепатит А в имунизационния календар е възможно най-рано след 2-3 години.

Източник: https://novini.bg/