Хармоничните взаимоотношения, взаимната любов и уважение между вас, като родители, са ключът към здравословното развитие на детето. Понякога обаче да се постигне това се оказва, че е далеч по-трудно, отколкото сме си представяли. 

Как да постгинем хармония в отношенията след раждането на бебето? 

Първото нещо, което трябва да направите, е да информирате таткото за вашето състояние, той трябва да бъде наясно с вашите неразположения, след раждането такива задължително ще има, вероятно ще се появяват и по време на кърмене. Нека той е запознат с физиологичните, емоционалните и хормоналните промени, които се случват във вашия организъм.

Спорове между мама и татко - причини и решения

За ваше спокойствие и по-голямо разбиране, може да поговорите с лекар, психолог, медицинско лице, значим представител на по-старото поколение. Препоръчително е бъдещият татко да бъде подготвен за факта, че една жена след раждането не винаги лети като пърхаща фея. Тя ще бъде уморена, заета, загубила част от своята привлекателност и сексуалност. Той трябва да е наясно, че бебето е източник не само на голяма любов, радост, надежди, но и на постоянни ситуации: нови грижи, необичайна ежедневна рутина и семеен живот, наложен отвън.

За да създадете хармония помежду си е важно да предупредите любимия си за промените, които предстоят. В идеалния случай го направете още преди бременността.

Какво още е важно да знаете?

  • Не карайте таткото да се чувства далеч от връзката майка-бебе

Таткото не бива да бъде външен наблюдател, а равноправен участник във всички събития. Той е не по-малко значим и важен, след като бебето се роди. Важно е да няма разделение във възприятието на бащата: те (майка + бебе) и аз, второстепенно лице или таткото, необходим да се печелят пари. 

За вас, като майка и любяща жена, е важно да дадете време и възможност на таткото, за да установи контакт с бебето: както физически, така и психологически. При него е много вероятно този процес да отнеме повече време, затова е важно да бъдете търпеливи. 

Експертите са установили, че влиянието на бащата върху детето действа от първите дни на живота и се „записва“ в подсъзнанието на бебето и в енергийното поле на семейството, като блажено поле на любов, което засяга следващите поколения!

  • Жената не е само майка, а мъжът не е само татко 

Важно е мъжът и жената да намират време за общуване, не само в ролите на мама и татко, но и като интимна двойка. Алтернативни начини за сексуална близост след родилния период са честите докосвания и прегръдки. Най-малко 15 минути на ден заедно е основната тайна. Това време трябва да е само за двамата, без бебе, телефон, телевизор или компютър. Когато съпругата е до съпруга си, с чувството за своя мъж, любим човек, с неговите чувства, преживявания и стремежи, това хармонизира взаимоотношенията.

  • Не поставяйте прекомерни изисквания към себе си или партньора си, винаги избирайте това, което е приоритетно.

Например, ако не сте спали, подремнете, защото освен чистенето и приготвянето на вечеря, сънят също е сред основните нужди на човек.

След раждането може да посещавате йога клас за възстановяване на втора чакра – упражнения на вашата интимна област: това ще ви е от полза освен за здравето, така също и ще накара да общувате с други жени и ще ви даде повод да излизате по-често навън. Ако смятате, че темата „духовно развитие“ ви действа добре и благоприятно, направете медитация, релаксация... Може също да гледате вдъхновяващо видео. 

Привидно нерешими ситуации в семейството

Как да релаксирате?

Застанете права, затворете очи, отпуснете се, дишайте равномерно.

Представете си, че притискате огромна светеща топка към гърдите си, поддържайки я отдолу: разтворете и закръглете ръцете си, обръщайки ги с дланите нагоре.

Представете си как блестящата луна се спуска от небето в ръцете ви. Почувствайте как лъчите бавно проникват в тялото, събуждайки неговата енергия и сила. 

Поемете дълбоко въздух и докато вдигате ръце, преместете въображаемата луна през гърдите си нагоре към лицето до нивото на челото. Вълна от сексуална енергия ще ви измие от главата до петите.

Внимателно спуснете лунната топка до нивото на пъпа и издишайте дълбоко.

Поставете дланите си върху долната част на корема, мислено концентрирайки лунната енергия в ръцете си.

Измийте се с лунна светлина, като прокарате длани по лицето, шията, косата. Това наистина е неземна наслада!

Мили момичета, много важно е да обърнете по-специално внимание на вашия любим, таткото на вашето дете. Възможно е и да не го показва, но вероятно е уморен и има нужда някой да се погрижи за него. Ако го усетите и видите, че му е тежко, а вие все още имате ресурс – оставете го да събере сили, нека се наспи или пък нека излезе с приятели по мъжки. Щастливият татко в замяна ще ви отмени и ще ви даде положителни емоции.

За здрави взаимоотношения в семейството е важно да помислите добре за всички сфери на живота. Не се гмуркайте докрай в грижи за бебето, останете интересна на вашият партньор.

Текст: Milenita May