Фолиевата киселина е синтетична форма на фолат или витамин В9, който е изключително важен за здравето на хората, особено за жените, планиращи бременност.  Всяка жена, правеща опити да зачене бебе, следва да започне прием на фолиева кислениа, тъй като тя е ключов витамин, чийто дефицит може да доведе до проблеми и увреждания в развитието на плода.

Фолатът е форма на витамин B9, която се намира естествено в храните, а фолиевата киселина е негова синтетична форма, налична в хранителните добавки и обогатените храни. Независимо от това дали става дума за фолат или за фолиева киселина, ефектите на двете форми върху организма са еднакви. Приемът на фолиева киселина се препоръчва преди всичко на  жени, планиращи бременност и/или бременни жени, но този витамин има редица ползи за хората, защото помага срещу състояния, като депресия или загуба на памет.

КАЛКУЛАТОР НА ТЕРМИНА

Фолатите подпомагат функцията на клетките и растежа на тъканите. Полезни са в ролята си на средство за предотвратяване на анемии, тъй като допринасят за производството на червени кръвни клетки, но освен това заедно с витамините B12 и C подобряват разграждането, усвояването и производството на нови протеини. Една от най-важните функции на фолатите е участието им в образуването на ДНК.

Приемът на фолиева киселина по време на бременност е задължителен, тъй като нейният дефицит може да до доведе до вродени увреждания на главния и гръбначния мозък на плода. Вродените дефекти на бебето се появяват през първия триместър, около 3 – 4 седмици на бременността. Поради тази причина приемът на фолиева киселина трябва да започне поне 3 месеца преди зачеването.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Вродените дефекти на централната нервна система (дефекти на невралната тръба, ДНТ от англ. NTD – neural tube defects) са аномалии в главния мозък, гръбначния мозък или гръбначния стълб, които се появяват по време на ембриогенезата (развитието на ембриона). Мозъкът, гръбначният стълб и гръбначният мозък се формират по време на развитието на плода от невралната тръба. Ако процесът по затварянето ѝ бъде затруднен, това може да доведе до увреждания. Например, ако определена част от тръбата не е затворена, може да се стигне до поява на пролука в гръбначния мозък. Така невроепителът е изложен на пряк досег с околната среда и е подложен на невронен дефицит и дегенерация. Веднъж възникнал този процес не може да се спре и води до нелечими усложнения и дефекти за детето.

Приемът на фолиева киселина преди и по време на бременност е начин за превенция появата и развитието на тези аномалии. Но дефицитът на фолиева киселина не е единствената причина те да се появяват. Рискът от аномалии се увеличава, ако майката страда от наднормено тегло или диабет, който не се контролира правилно, или ако приема определени лекарства против епилепсия.

Усложненията, свързани с развитието на невралната тръба, не са единственият проблем по време на бременност, който приемът на фолиева киселина може да предотврати. Тя помага и за намаляване на риска от сърдечни нарушения при майката (преекламсия), преждевременно раждане или цепнатина на небцето при детето. Оптималният прием на фолиева киселина преди и по време на бременността не гарантира, че подобни усложнения няма да възникнат, но намалява значително техния риск.

Недостигът на фолиева киселина може да доведе и до други усложнения за организма на майката. Едно от тях е анемия, която се характеризира с ниски нива на червени кръвни клетки. Анемията води до ниско съдържание на хемоглобин в кръвта, което може да доведе до недостиг на кислород в тъканите и органите.

Всяка жена, която планира забременяване, трябва да изследва нивата на фолиева киселина преди зачеването, ако наблюдава следните признаци на дефицит на фолати:

  • Преждевременно посивяване на косата;
  • Умора и слабост;
  • Подуване на езика и язви в устата;
  • Бледа кожа;
  • Раздразнителност;
  • Задух.

Наличието на тези симптоми може да е свързано и с дефицит на други витамини, затова е важно да се направи консултация с лекар.

Има и редица фактори, които пречат на оптималното усвояване на фолатите:

  • Прием на лекарства за лечение на епилепсия;
  • Честа консумация на алкохол;
  • Заболявания на храносмилателния тракт (цьолиакия или болест на Крон), бъбреците или черния дроб, които водят до недостатъчно усвояване на фолати;
  • Генетични мутации.

Фолиева киселина под формата на фолати може да се намери в някои храни: аспержи, авокадо, нахут, спанак, грах, броколи, брюкселско зеле, цвекло, зеле, черен дроб (пилешки, телешки, свински). Ако жена, която не планира бременност, приема  оптимални количества от този витамин именно чрез балансирано меню, може да не се налага суплементация. Но, ако предстои зачеване, е наложително да се приема фолиева киселина под формата на хранителна добавка.

Препоръчителните дневни дози фолиева киселина са както следва*:

До 6 месеца:     65 μg

7-12 месеца:     80 μg

1-3 години:     150 μg

4-8 години:     200 μg

9-13 години:     300 μg

Над 14 години: 400 μg

По време на бременност: 600 μg

По време на кърмене: 500 μg

ВАЖНО! MTHFR е генна мутация, която може да повлияе усвояването на витамин В9 – консултирайте се със специалист, който да ви насочи към конкретно изследване, за да установите, дали сте носител на въпросната мутация. Ако се потвърди нейното наличие, лекарят ще ви препоръча прием на метилирана фолиева киселина.

*Източник: https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-folic-acid#1

Текст: Яна Данаилова е майка на 3 деца, магистър по хранене и физиология, председател на сдружението на нутриционисите в България. Управлява  групата ,,Здраве за децата на България”, автор е на петиция за здравословното хранене на децата в заведенията на бюджетна и държавна издръжка, както и е входирала искане за промяна в наредба 6 за хранене на деца от 3 до 7 години, с основни пунктове  — увеличаване на приема на сурови плодове и челенчуци, замяна на всички подсладени напитки с вода, замяна на тестените закуски с плодови такива, въвеждане на 2 постни дни, за сметка на повишаване качеството на предлаганото месо и риба през останалите три дни от седмицата, ограничаване на захарта в детското меню и др. Провеждала е редица образователни лекции в училища под настлов "Защото здравето е вкусно" и "Вкусната здравословна храна - мисия възможна". Зад гърба си има редица медийни - ТВ и Радио участия на тема здрвословно хранене на деца, както и публикации в медиите и в своя блог.