Захранването е ключов момент в развитието на детето. Всеки родител се тревожи за тази важна стъпка, сигурни сме - въпросите са много, а морето от информация - безкрайно. За да внесем яснота и да поставим фокус на наистина важните детайли, свързани със захранването на малчо, на гости при нас поканихме д-р Боряна Иванова, педиатър/неонатолог от Болинца "Вита".

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Разбира се, първият въпрос, който оправихме към нашия гост, бе: "Кога трябва да започнем със захраването?" "Не по-рано то 17-тата седмица след раждането и не по-късно от 26-тата, което практически съответства на периода от 4 до 6 месеца". Научихме, че когато детето е родено преждевременно, захранването започва на коригирана, тоест приравнена възраст - не от датата на раждане, а от датата на термина. 

Със зеленчуково или пък с плодово пюре е по-добре да започнем? Д-р Иванова разясни и този въпрос. "Основното изискване е да се започне със зеленчуково пюре. Сладкият вкус е предпочитан от децата, ако започнем с плодовото пюре, то ще стане предпочитано за детето и много трудно могат да се включат другите вкусове, различни от този." Разбрахме, че е най-добре да стартираме с картоф и мокров, разреден с млякото, което използва кърмачето.

Не пропуснахме да уточним и начина, по който въвеждаме нов компонент в детското меню. Смята се, че за една седмица или 5 дни можем да накараме детето да усвои новата храна. Научихме и повече за приема на вода

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Нашият гост ни разкри и кои са алергените и как и кога е добре да ги включим по време на захранването.

Разговорът ни беше ценен, интересен и преди всичко много полезен. Ако сте пропуснали да ни гледате, можете да го направите още сега: