Международният филмов фестивал „На брега“ тръгва на турне в Средногорието и в рамките на 10 дни (от 16-и до 25-и юни) ще посети Копривщица, Антон, Челопеч, Чавдар, Пирдоп и Долна Малина. Проектът е създаден с мисията да ангажира разнообразни публики с актуални глобални екологични проблеми и да развива и възпитава в тях отношение към природата и нейното опазване.

Устойчиви практики в кулинарията

За да въвлекат хората по достъпен начин в същността на проблема, филмовият фестивал, сдружение Съпромат и „Девин“ ЕАД създадоха образователна еко инсталация под надслов „Невидимото видимо“, която ще пътува заедно с филмовата програма. Инициативата цели да привлече вниманието към актуални екологични теми чрез интерактивен похват, като в нея присъстват деветте вида скали, през които преминава Devin Минерална, както и историите на пчелите, които са гарантите за чистота на Devin Изворна.

Николай Неков: Връзката между човека и природата е двупосочна – трябва да бъде уважавана и пазена

Инсталацията съдържа 10 на брой малки експонати, които могат да се видят през различни типове увеличителни стъкла, създаващи оптически илюзии. За вдъхновение и отправна точка служат филмите от разнообразната програма на фестивала и най-вече водата като природно благо, без което животът е невъзможен. Визуалната идентичност на инсталацията представлява форма-обект, който зрителят може да преживее и междувременно да открие информация за ключови екологични теми.

Във вашия дом: 62 токсични химикала, скрити в почистващите продукти

Чрез игровия и интерактивен подход в инсталацията, посетителят сглобява собствена история, от парчетата “пъзел”, които са му предоставени. Част от експонатите имат разширено съдържание в QR кодове, водещи към онлайн ресурси по темата. Отделни елементи на инсталацията пък ще могат да бъдат задвижвани, пренареждани и преструктурирани от всеки посетител, като по този начин ще се провокира любопитство у малки и големи.

Инсталацията в комбинация с прожекции на европейски и международни отличени късометражни филми ще бъдат част от турне в Средногорието, което стартира на 16.06. в с. Антон, на 17.06. ще е в Копривщица, на 18.06. в Долна Малина, на 23.06. в Пирдоп, на 24.06. в Челопеч и на 25.06. в Чавдар. Пълната програма можете да намерите тук.

Международният филмов фестивал "На Брега" е първият пътуващ еко кино фестивал в България, създаден през 2018-та година от изцяло млад екип и с идеална цел. “На брега” развива дейността си децентрализирано чрез провеждане на събития и инициативи, насочени към публики, отдалечени от централните културни центрове и през лятото на 2023-та година ще проведе над 20 прожекции из страната.  В мисията му са се включили артисти от страни като Великобритания, Канада, Кения, Индонезия, Финландия, Норвегия, Израел, Бразилия и др. като са участвали във фестивала, представяйки, под формата на късометражен филм, различни каузи и акции. В програмата на петото издание ще бъдат показани филми, наградени от големите екологични фестивали Wildlife Film Festival и Ocean Film Festival, както и от световно известните Берлинале и Кан кинофестивали. Ще се покажат и най-добрите дипломни филми на младите български кино режисьори от НАТФИЗ, майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров и на млади кинотворци, завършили в чужбина.

Прожекциите ангажират вниманието на аудиторията като засягат конкретни теми свързани с климатичните промени, замърсяването на околната среда, почистването на водните басейни, опазването на океаните, бракониерството, незаконният риболов, възстановяването на кораловите рифове и други.

През юли и август турнето ще премине през язовир Душанци, Царево, Созопол и Габрово, за да финишира със своята конкурсна програма в София между 8-и и 10-и септември.