Виктория Балтутите, шеф-инструктор в най-голямата Кулинарна академия в Източна Европа - HRC Culinary Academy, постигна забележителен успех, като завърши професионалната програма “Устойчиви практики в кулинарията” на престижната академия WorldChefs. Като първи български шеф готвач, получил този сертификат, тя дава вдъхновяващ пример на своите колеги в кулинарния свят.

Николай Неков: Връзката между човека и природата е двупосочна – трябва да бъде уважавана и пазена

Професионалната програма “Устойчиви практики в кулинарията” е изключителна инициатива, създадена от световната асоциация Worldchefs, като част от съвместната им кампания “Да нахраним Планетата” с фондацията за храна на Electrolux. Програмата е специално разработена, за да предостави на готвачите необходимите знания и умения за устойчивост в работата им, като по този начин се стимулира положителна промяна за планетата и рентабилност в кухнята.

Дори и ниските стойности на замърсяване на въздуха вредят на здравето ни

Тази всеобхватна програма включва редица важни теми като храна, енергия, вода и управление на отпадъците, и гарантира, че готвачите са добре подготвени да мислят и действат устойчиво. С този сертификат пред шеф Виктория се открива възможността да окаже значително влияние в кулинарната индустрия, поставяйки висок стандарт за отлични постижения на своите колеги.

Свят без отпадъци: Остави капачката прикрепена за по-лесно събиране и рециклиране

Чрез сертифицирането си, шеф Виктория ще преподава някои от най-добрите и важни устойчиви практики на всички курсисти в Кулинарна академия HRC. Модулът по устойчивост се превръща в съществена част от програмата по “Кулинарни изкуства” в Академията, а всеки, който завърши курса, ще бъде официално сертифициран с персонален сертификат от World Chefs.

Да! На българската зелена икономика

Този сертифициране е признание както за експертния опит на готвача, така и за изключителната работа, която WorldChefs извършва глобално с цел насърчаване на образованието по устойчиви практики в кулинарията. Предназначено за кулинарните училища по целия свят, то може да се използва и като учебен материал за подготовка на най-добрите кулинарни специалисти.

За Кулинарна академия HRC:

Основана през 2008 година, Кулинарна академия HRC е обучила над 800 курсисти, предлагайки достъпно и висококачествено кулинарно образование. Академията предлага двугодишна програма по “Кулинарни изкуства” и програма по “Управление и иновации в хотелиерството”, организирана в рамките на три семестъра, разработени от лидери в сферата на образованието и кулинарната индустрия. Кулинарна академия HRC се намира в град София и разполага с няколко кухненски лаборатории и демонстрационен театър, оборудвани по най-високи международни стандарти. В кампуса е поместен и учебният ресторант “Таланти”, както и първият “кулинарен” хотел в света – Kitchen 59.

Програмите за стаж на Кулинарна академия HRC подготвят курсистите за международна кулинарна кариера чрез обучение в едни от най-престижите хотели и ресторанти в Европа, ОАЕ и САЩ. Дипломата, получена от Кулинарна академия HRC, е акредитирана от Американската кулинарна федерация (ACF) и Световната асоциация на кулинарните общности Worldchefs.