10-а седмица на бременността Ципата на околоплодния мехур е десет пъти по-тънка от кожата, но осигурява перфектна защита на зародиша, който в 10-ата седмица на бременността е дълъг около 4 см. На сигурно място във водата бебето расте на спокойствие.


Създава се нов живот. Развитието му се подчинява на чудесната режисура на майката Природа. Миниатюрният зародиш плува в своя собствен свят – кълбо от защитаваща го, приятно топла вода. Още когато е с големината на главичка на топлийка, зародишът се вгнездява в лигавицата на матката и обвивките на яйцеклетката започват да произвеждат околоплодна течност. Нежните ципи филтрират течността и я обогатяват с хранителни соли и хормони. В резултат се получава уникалният коктейл, наречен околоплодна течност.

Първо тримесечие
Нежно мехурче, пълно с живот. Околоплодният мехур с големината на напръстник е истински космически кораб за зародиша. Той би могъл да се вмести поне два пъти в него. Така нежният и чувствителен на натиск зародиш има достатъчно място да се развива.
Като риба във вода. В околоплодната вода плодът може свободно да движи ръчичките и крачетата си, които в началото са дълги само няколко милиметра. С ръчичките, които приличат на малки перки, плодът гребе в топлата вода. Движенията и съпротивлението на течността стимулират растежа на крайниците. През първите три месеца кожата на плода още не е затворена обвивка. Затова околоплодната течност е като резервоар, снабдяващ с течност бързо размножаващите се клетки. Тя обезврежда и "отпадъците", тъй като черният дроб и бъбреците още не функционират.


Малка подскачаща точица. Обикновено през шестата или седмата гестационна седмица (г.с.) бъдещата майка вижда за първи път бебето си. На екрана на видозона то е малко, кръгло, тъмно петно, в което се различава сива сянка. С повече усилия дори може да се открои нещо малко и нагънато и една подскачаща точка – сърцето.

ОТ МАКОВО СЕМЕ ДО ДИНЯ – РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО В УТРОБАТА

Второ тримесечие
Плацикане и пиене с наслада. След 12-ата г.с. околоплодната течност се променя. Тя вече е не само обкръжаваща среда, но се използва и активно от бебето. Малките устни се разтварят и плодът поема течност, а след 18-ата г.с. той активно я поглъща и я отделя през бъбреците и пикочните пътища. В околоплодния мехур се осъществява истински кръговрат, въпреки че околоплодната течност няма нищо общо с отделянето на известните ни отпадни продукти от организма. Тя има състав, напълно различен от урината. Въпреки това тази течност непрекъснато се обновява – една част се резорбира в белите дробове и червата на плода и се отправя през кръвоносните му съдове към майката. Постъпва и нова порция течност, но всичко е в хармонично равновесие.
Нероденото иска сладко. Околоплодната вода съдържа захар, тя има вкуса на чаша чай с една лъжичка захар. В нея има и минерали и хормони от плацентата. Течността не храни плода, но тя е необходима за функционирането му. През 20-ата г. с. бебето изпива един литър околоплодна течност на ден. Това голямо количество му е нужно, за да могат бъбреците да се упражняват, а и то да получава достатъчно от захарта, съдържаща се в течността. Учени от Университетската клиника в Бон (Германия) установяват, че плодът предпочита сладко. В околоплодния мехур на бременни с недостатъчно добре функционираща плацента през тънка тръбичка въвеждат изкуствена околоплодна течност. Открива се, че изкуствената течност се приема от нероденото само ако е сладка.
Околоплодната течност формира вкуса. Вкусовите рецептори на езика започват да се развиват с шеметна скорост около 16-ата г.с. В майчината утроба плодът вкусва веществата от околоплодната течност. И най-малките ароматни частици, погълнати от майката, превръщат околоплодната течност във вкусово преживяване, т.е. плодът се среща с вкуса на чесъна, ягодите, праза, ананаса...

Трето тримесечие
Бебешкият басейн постепенно отеснява. Колко стабилен е околоплодният мехур, бъдещите майки забелязват около 30-ата г.с., когато им става трудно да се навеждат над големия корем. Околоплодната течност все още е защита, топлина и напитка за нероденото. Защита за кожата собствено производство. Макар че околоплодната течност е деликатна среда, без защита кожата на нероденото би заприличала на ръцете на перачка. Затова около 30-ата г.с. мастните жлези започват да отделят белтъчно вещество, което "тапицира" тялото на бебето.
Страх от спукване на околоплодния мехур. Към края на бременността бебето плува в около 1 литър течност, но няма особена свобода за движения. С наближаването на термина много бъдещи майки се страхуват, че раждането може да започне с наводнение, ако околоплодният мехур се спука рязко. В повечето случаи обаче мехурът се отваря, когато има и разкритие на шийката на матката.
Ако околоплодната течност изтече, преди да са започнали контракциите, това обикновено става на капки или на тънка струйка, тъй като спусналата се глава на детето затваря отвора на матката. С помощта на лакмусова хартия може да се установи дали течността е околоплодна – тя оцветява хартията в синьо. Околоплодната течност има и характерен мирис. През първите 2–3 дни пухът върху главата на новороденото запазва нейното ухание – сладко, силно, идващо от друг свят и все пак така познато...

КАКВО СЕ СЛУЧВА ОТ ОПЛОДЕНАТА ЯЙЦЕКЛЕТКА ДО ЕМБРИОНА

Здраво ли е бебето?
При ехографските прегледи лекарят изследва и околоплодната течност.

  • Увеличеното й количество може да насочи към диабет или бъбречно заболяване при бъдещата майка, към малформация на хранопровода на плода, което възпрепятства гълтането. В такива случаи се налагат по-подробни изследвания.
  • Намалено количество околоплодна течност пък е сигнал за нарушение във функциите на плацентата. Друга причина може да е неправилното развитие на бъбреците и пикочните пътища на плода. Задълбоченото ехографско изследване може да изясни причината.
  • Зеленото оцветяване на околоплодната течност говори за прекаран недостиг на кислород от страна на плода. Това се случва при преносен плод и нарушена функция на плацентата.