Според вярванията на европейските народи темпераментът на човека, някои черти от характера и обстоятелства в живота му се намират в пряка зависимост от климатичните условия в момента на раждането. Италианците имали поверие, че ако бебе се ражда в лошо време, когато духа силен вятър, го очаква живот, изпълнен с премеждия. Ако вали пороен дъжд или обилен сняг, го застрашават нищета и лишения, а идване на бял свят при градушка означава смърт в ранни години. Затова най-добре е детето да се роди в ясно, слънчево време, което гарантира спокоен живот, добро здраве и благоденствие. Италианците много се опасявали от раждането във високосна година и обикновено не планирали бременност през този период. Те вярвали, че смърт грози близък член от семейство, в което през такава година се роди дете. Също така приемали, че мартенските бебета могат да полудеят. Те казвали “мартенци – лудници” („Marzu – pazzu”), а септемврийските ще са неспокойни както пчелите.

Французите вярвали, че колкото по към края на месеца се роди човек, толкова по-щастлив ще бъде. Ако е през лятото, очаква го живот, пълен с щастие и много деца. Според техните вярвания родените през март са склонни към кражба, защото имат... големи глави. Майските бебета пък са склонни към лудории, но пък са най-красивите. За англичаните е точно обратното – май е месецът, който предвещава нещастия за родилия се през него. А според датчаните децата, дошли на бял свят през студената зима, бързо се състаряват, докато родените през пролетта дълго остават млади и жизнени.

Швейцарците се придържали към тълкуванията на зодиите. Според тях родените под знака на Козирог ще са ясновидци и медиуми, а под знака на Овен – особено щастливи. Водолеят осигурява богатство и имот, а Рибата – мисъл и съзерцание. Близнаците са авантюристи, изпълнени с живот, а Стрелците – пресметливи търговци.

Ако раждането е през пролетта, в Испания смятали, че детето го очаква плодотворно бъдеще и ще е оптимист. Ако то се роди през лятото, ще е смело и с гореща кръв, през есента – ще има склонност към меланхолия и тъга, а през зимата – ще е флегматично и лениво.

В Кастилия вярвали, че роденият през лятото повече от всеки друг ще е богат, а през зимните месеци – ще изпитва лишения. Ще бъдеш изключително щастлив, ако се родиш през март – така пък смятали в Кордова. В Майорка обаче благоприятен момент за това е събирането на реколтата през есента.

Белгийците имали много интересно вярване – роденото през февруари ще има много къси крака, защото се е появило през най-късия месец от годината. Австрийците смятали, че през зимата се раждат смелите, спокойни и издръжливи деца. Те твърдели, че зимното бебе носи сън и радост за родителите си, а лятното – безсъние и безпокойство.

Някои от вярванията се разпростирали и върху фазите на луната, като повечето европейски народи приемали, че най-добре е дете да се роди при пълнолуние или новолуние, за да е пълен и щастлив животът му, както пълна и кръгла е месечината.