Интересен е пътят на човешките научни открития. От първоначалното състояние на директно възприемане на заобикалящия и вътрешния свят в неговата цялостност и даденост, с течение на времето хората започват да търсят обяснение на всичко съществуващо, като го фрагментират и се опитват да разберат елементите, структурата и начина му на действие. Крайната цел на всичко това обикновено е да се стигне до възможността човек сам да може да владее и управлява всичко. Но най-интересното е, че все повече научни открития просто потвърждават по детайлен начин недетайлните вярвания на хората от древността и така сякаш човечеството прави един кръг, при който се завръща към точката, от която е тръгнало.
 

Немного отдавна е направено поредното откритие, свързано със светлината – един от най-невероятните феномени, който в цялата човешка история е бил признаван за божествен, необясним. За първи път учените успяват да заснемат как искра от светлина се запалва в самия момент, когато сперматозоидът прави контакт с яйцеклетката. Този феномен е наблюдаван при животни, но досега никой не беше успял да заснеме искрата при човешко зачеване. А най-впечатляващото е, че някои яйцеклетки блясват по-силно от други, което е директен показател за способността им да се развият в здрав зародиш. През 2011 г. изследователски екип от Северозападния университет открива, че искри от цинк избухват в момента на зачеване при мишки. Опитите това да бъде заснето отнемат няколко години и успяват през 2014 г., когато е филмирано как милиарди атоми цинк се освобождават в момента на контакт на сперматозоида и яйцеклетката.

ГРИЖА ЗА БЕБЕШКАТА КОЖА

Използвайки нов флуоресцентен сензор, който може да проследи движенията на цинка в живите клетки, същият екип открива в клетката около 8000 хранилища на цинк, всяко от които съдържа около 1 милион атома цинк, готови за избухване. Миниатюрните „фоейерверки“ продължават около 2 часа след оплождането.

Най-после този феномен е заснет и при оплождане на човешка яйцеклетка. Това откритие е много важно не само като регистрация на открит факт, но и защото може да даде неинвазивен и ясно видим начин да се прецени здравето на яйцеклетката. В момента при ин-витро оплождане около 50 процента от оплодените яйцеклетки по неизвестни причини не се развиват до бременност.

КАЛКУЛАТОР ЗА ТЕРМИНА

Защо цинкът е толкова специален? Този минерал играе жизненоважна роля в „решението“ на яйцеклетката да прерасне в зародиш – колкото повече цинк е освободен, толкова по-силна е искрата, което пък е знак за по-жизнеспособна яйцеклетка. Това ще даде възможност на лекарите предварително да подбират по-годните за оплождане яйцеклетки и ще спести много неуспешни опити и разочарования.

И най-важното – това, което в момента учените успяват да заснемат и изучат, всъщност от древността е известно на хората, които до такава степен са осъзнавали важността на Светлината, че в почти всички народи тя е синоним на Бога, на божественото. Светлината участва във всеки жизнен процес и неслучайно дори зачеването на човека става чрез “божествена искра”.Както казва немският физик Вернер Хайсенберг: “Първата глътка от чашата на естествените науки прави човека атеист, на дъното обаче го чака Бог.”

Източник: http://poznanieto.com