Защо изолираме децата си от темите, свързани с пари? Материалните битовизми и заниманията с тях могат само да послужат в посока изграждане на полезни навици, дисциплина, разумно управление на финансите и грамотност по темата. Ако сте от родителите, които ,,не са на ти” с тези въпроси, започнете да учите заедно с децата си. Отговорното отношение към парите е път, процес, умение. 

Не се раждаме с него, но можем да го придобием. През последната година ,,9 месеца” обръща специално внимание на финансовия аспект от живота на едно семейство и вярваме, че ще ви бъдем полезни. Именно с подобна мотивация се свързахме и с един млад, човек, който има какво да каже, бидейки добър пример за своите връстници. Той се казва Кристиян Костов, ученик в 9-ти клас, в Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ). Интересува се от икономика, финанси и технологии, и винаги се е стремял  да бъде наясно с това как функционират парите и бизнесът.

Веси Станева – една мама, която не се страхува да говори за пари

С него обръщаме поглед към финансовата грамотност сред децата и младите хора. Започва ли всичко от личния пример, каква е ролята на семейството, как неговите приятели гледат на парите и кога е била първата му среща с така популярните финикийски знаци – Крис споделя по-долу:

Моят първи досег с парите се случи, когато бях на около 2 години. Родителите ми ми купиха малка касичка и постепенно ме научиха как да управлявам личните си финанси още от дете, като ми обясниха основните принципи на спестяването и разумното харчене на разбираем за мен език. Това беше началото на моя интерес към финансите.

На какво да учим децата за парите

Научих се добре да обмислям всяка покупка и да помисля няколко дни дали това, което искам, ще ми потрябва в бъдеще. През годините разбрах и че е по-важно да инвестираш и да спестяваш, вместо да харчиш. Конкретен пример е, че миналата Коледа моите родители, впечатлени от успехите ми в училище и от финансовата ми грамотност, искаха да ми купят най-новия iPhone, но аз отказах, защото не ми трябва нов телефон, а и бих предпочел да вложа пари в акции на Apple, вместо да имам най-модерния телефон.

Когато си постоянен, винаги има резултат и отклик на средата. Доказателство е за това, е че хях отличен по повод участието ми в събитието на МОН, където се представиха резултатите от международния тест за финансова грамотност PISA. Там стана ясно, че 1 деветокласник на всеки 8 има високи знания в сферата. Затова, аз представих инициативата, която бях организирал в старото ми училище - 126  ОУ ''Петко Ю. Тодоров''. Разказах как лектори от различни сфери споделиха на интересен и разбираем - за нас, език теми като недвижими имоти, кредити и инвестиции и как те водиха различни дискусии с нас. Голяма част от съучениците ми и повечето учители бяха много заинтересовани и задаваха въпроси.

И следва да ме попитате, дали спестявам, нали? Да, спестявам редовно. Част от парите ми отиват за образование – курсове, книги и материали, които смятам за важни за бъдещото ми развитие. Заедно с баща ми – Кристиян Костов старши, който от много години е в сферата, инвестирам във фондове, следващи щатския индекс S&P 500. Обмислям и малки инвестиции в криптовалути и технологии, за да се запозная с тези нови форми на финансиране и управление на средства.

Вероника Атанасова: Ако искаме децата ни да имат финансова култура, самите ние трябва да я притежаваме

Относно бъдещето… Плановете ми са да уча в чужбина и затова вече се подготвям в тази посока. Знам, че всичко зависи от мен и няма на кого да разчитам (освен на родителите си, разбира се). Бих искал да се развивам в сферата на финансите, икономиката и не на последно място - изкуствения интелект.
Според мен все повече младежи започват да осъзнават значението на управлението на парите, но все още има много работа, която трябва да се свърши в тази посока. Важно е да се говори повече за тези теми в училище и да се дават примери от практиката.

На моите приятели бих дал следните основни съвети относно техния месечен бюджет:

1.    Винаги отделяйте по-голяма част от доходите си за спестяване, преди да започнете да харчите.
2.    Планирайте разходите си и избягвайте импулсивни покупки.
3.    Инвестирайте в себе си – независимо дали става дума за образование, здраве или личностно развитие.

Парите и децата. Първи стъпки за изграждане на финансови навици

От друга страна, с най-добри чувства, бих посъветвал всички родители да започнат да учат децата на финансови принципи от по-ранна възраст и да ги включват в семейния бюджет. Важно е да се обяснява защо спестяването е толкова необходимо и какво означава да се взимат информирани финансови решения. Също така, би било полезно, ако родителите показват добър личен пример в управлението на собствените си финанси.